Gröna Möten presenteras vid Framsteget 2020

Inom Livsmedelsprogram Halland arrangeras årligen Framstegsdagen. Framsteget 2020 arrangeras för att ge möjlighet till nätverkande och inspiration med syfte att synliggöra Halland som matregion. Årets program har ett sjömatstema och hålls passande nog på Tiraholms Fisk i Unnaryd. Flera föredrag som visar på innovation gällande produkter och affärsmodeller har fisk som råvara. Moderator för dagen är Helena Kurki som på olika sätt varit delaktig i utvecklingen av Livsmedelsprogram Halland. Gröna
Läs mer...

Dags att lägga om svampstrategi i växtodlingen

Denna vinter kan verkligen jämföras med Skottlands mildare och mer regniga klimat. Vad innebär ett förändrad svenskt klimat för oss som odlare i södra Sverige? “Kombinationen av ett klimat i förändring och miljöåtgärder i form av utfasning av växtskyddspreparat parallellt med att nya verkningsfulla substanser godkänns ställer krav på både den enskilde lantbrukaren och rådgivare. FRAC-kartan är ett verktyg som kan ge oss stöd i att bättre förstå hur olika
Läs mer...

Stort intresse för fusariumtoxiner och ergotalkaloider

Årets DON-konferens hölls i Skara 4 december och hade i år tema ”Nya gränsvärden för mjöldryga och fusariumtoxiner”. Erik Hartman, Föreningen foder & spannmål inledde traditionsenligt med att ge en översiktsbild över skördeläget utifrån förekomst av toxiner i spannmål. Totalt har 8100 analysprover gjorts framför allt i havre och företrädesvis i Västsverige. 2019 visar en mycket låg förekomst av DON. Detta trots att säsongens förutsättningar gav en skördeprognos om medelhög
Läs mer...

Diverse Nordic – nytt nordiskt samarbete för bevarande av lantraser

Det finns ett stort kunskapsgap gällande värdet av nordiska lantraser när det kommer till köttegenskaper och lantrasernas bidrag till ekosystemtjänster i Norden. Tio nordiska forskare inom nöt- och lammköttskvalitet samlades tre dagar i november 2019 i Skara för att diskutera forskningens möjligheter att ge stöd för de hotade lantraserna. Gruppen menar att antalet nordiska lantraser är mycket lågt. Detta i kombination med dagens debatt om boskapens klimatpåverkan gör att det
Läs mer...

Beräkningsmodeller för lantbrukets miljö- och klimatnytta diskuterades i Herrljunga

I slutet av oktober 2019 träffades lantbrukare, rådgivare och intresserade aktörer för ett kunskapsutbyte och diskussion kring möjligheten att driva lantbruk klimatneutralt. Energigården hade tillsammans med Gröna Möten och RISE satt samman ett intressant program som inleddes med föredrag från RISE och Skogforsk som visade på teorierna bakom omställningen till ett hållbart lantbruk inom jord och skog. Ulf Sonesson, forskningschef RISE med expertis inom livsmedels miljöpåverkan, förklarar hur dagens livscykelanalyser
Läs mer...

Fördjupa dina kunskaper om jordhälsa

SLU RådNu har identifierat behovet av mer nätverkande inom tema jordhälsa och har tagit initiativet tillsammans med Gröna Möten att arrangera en tvådagarskonferens med både praktik och teori i fokus. “Vi vill agera på det önskemål som når oss via vårt nätverk av rådgivare och lantbrukare med intresse för till exempel conservation agriculture och jordhälsa”, säger Jenny Höckert från SLU RådNu. “Det ligger i vårt uppdrag att stödja kunskapsutveckling för
Läs mer...

Kommuner allt villigare att köpa närproducerat

I början av november 2019 var det Borås Stad som tillsammans med LRF:s kommungrupp i Borås önskade fortsätta dialogen med lokala producenter om möjligheterna till samarbeten. Eftermiddagsseminariet gav närmare fyrtiotalet deltagare intressanta uppslag och matnyttig information. Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland, inledde eftermiddagen med att berätta om möjligheten i den nationella livsmedelsstrategin. Den blev antagen 2017 och är ett viktigt verktyg för att hålla en konkurrensmässig och ökad produktion
Läs mer...

Dörren öppen för fiskodling på land

Av de 12 kilo fisk som vi svenskar äter per år är 6% odlad fisk från Sverige. 74% av volymen fisk vi äter i Sverige importeras och en stor del kommer från ohållbart fiske. Kimberly Berglöf, marinbiolog och verksamhetsledare för Refram Linné, visar vid Gröna Mötens seminarium om Akvaponi upp siffror som säger att 90% av världens fiskebestånd är fullt utnyttjande eller överfiskade. “Certifieringar som MSC, ASC har spelat ut
Läs mer...

Gräs och klöver – betydelsefulla råvaror i ny bioraffineringsteknik

Projekt Green Valleys arrangerade i början av oktober en demonstration med grön bioraffinering i drift. Med färsk vallgröda som råvara raffineras biomassan genom pressning och värmeutfällningsteknik till tre produkter: fiberfraktion, grön protein koncentrat och brun restjuice. Koncentratets proteinandel har kunnat optimeras genom effektiv värmeutfällning. Den uppskalade anläggningen vid Aarhus Universitet Foulum som numera har en kapacitet på 10 ton per timme är delvis finansierad genom det treåriga Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrakprojektet Green
Läs mer...

Protein från vallen

Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara har under sommaren påbörjat en jämförande studie på gräs/klöverblandning där vallen har förtorkats till olika torrsubstansnivåer. De olika varianterna behandlas därefter med olika tillsatsmedel. Studien har genomförts på Rådde Gård, Hushållningssällskapet Sjuhärad. Forskningsledare Elisabet Nadeau förklarar: ”Vi vill se hur förtorkning av grönmassan till varierande torrsubstanshalter påverkar proteinets kvalitet i grönmassan. Vi vill även studera hur vi genom olika typer av tillsatsmedel kan minska proteinets nedbrytning
Läs mer...