Behovet av ny kunskap inom mark- och vattenvårdsområdet har accentuerats på senare år. På åkermarken i Västra Götaland finns problem med dålig markstruktur orsakad av markpackning, bristande dränering, minskad kalkning och sänkt mullhalt. Även många betesmarker har ett dikningsbehov då det finns ett ökande problem med bl.a. leverflundra hos betesdjur. Dålig markstruktur och bristande management av växtnäringstillförseln genom stall- och mineralgödsel leder till onödigt växtnäringsläckage av framförallt kväve och fosfor.
Genom Vattendirektivet har växtnäringsläckaget kommit i förnyat fokus och det är viktigt att det finns en bättre kunskapsbas om orsaker till växtnäringsläckaget från jordbruksmark och om lämpliga och kostnadseffektiva åtgärder.
Vill du bli inspirerad och lära dig mer om bevattning? Nu har du din chans! Vi kommer att besöka ett flertal gårdar i Halland med olika inriktning och produktion, men som alla bevattnar. Vi kommer också att träffa företagen Östorps bevattning och Rosenqvists irrigation, som kommer prata om just bevattning och investering i bevattningsanläggning.
Den 19-20 mars anordnar Agroväst mark- och vatten tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland en studieresa till Halland. Bussen utgår från Skara.
Är du intresserad av att åka med, så boka in dessa dagar i din kalender och anmäl dig redan idag. Agroväst Gröna möten Halland kommer ha ett program dag två där vi kommer att vara med. För anmälan och program se nedan.
När: 19-20 mars
Avresa: Från Skara busstation kl. 07.00
Hemkomst: Till Skara busstation ca. kl. 19.00
Anmäl dig senast den 11 mars
Kostnad för hela resan är 1500 per person i dubbelrum och kommer att efterfaktureras till deltagare. Endast 20 platser finns, så först till kvarn. Anmäl dig via den gröna knappen där formulär fylls i med uppgifter som vi behöver.
Jenny Jochnick, Agroväst jenny.jochnick@agrovast.se
Lina Morin, Länsstyrelsen Västra Götaland lina.morin@lansstyrelsen.se
Amanda Jemsund, Länsstyrelsen Västra Götaland amanda.jemsund@lansstyrelsen.se
Forsknings- och innovationsprogrammet ”Mark- och vattenvård” ska vara en arena som samlar aktörer med intresse för markbördighet och vattenfrågor som berör jordbruket. Programmet ska använda olika aktörers kompetenser, vara katalysator och få till stånd aktiviteter som utan samordning inte skulle ha skett. Inom programmet Mark- och Vattenvård tas ett tvärfackligt grepp i syfte att identifiera kunskapsluckor och utveckla lämpliga och kostnadseffektiva åtgärdsstrategier. Programmet samverkar med RådNu för en effektiv kunskapsöverföring till slutanvändarna.
• Långsiktigt hållbara åtgärder för att bibehålla och öka bördigheten genomförs i ökande grad.
• Långsiktigt hållbara åtgärder för att minska näringsförlusterna genomförs i ökande grad.
• Långsiktigt hållbara åtgärder för att klara varierande vattenflöden genomförs i ökande grad.
Sedan april 2021 är Kristian Jochnick verksamhetsledare för programmet. Han arbetar 40%. Styrgruppen hade sitt första sammanträde i juni 2021. Den består av följande ledamöter:
Bertil Hagsgård, lantbrukare (ordf)
Kristian Jochnick, verksamhetsledare Agroväst
Fredrik Tidström, rådgivare VÄXTAB
Kjell Carlsson, driftsledare Lantmännen Bjertorp
Ingemar Gruveaus, chefsagronom Yara
Sofia Delin, forskningsledare SLU Lanna
Leif Johansson, Jordbruksverket Växtskyddscentralen(adj)
Hittade inga projekt.
Under mars 2025 arrangerar vi tre träffar med fokus på framtidens mjölkproduktion i Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad. Anmälan och program Anmälan Skaraborg - senast den 9 mars Anmälan och program Anmälan...
Vill du bli inspirerad och lära dig mer om bevattning? Nu har du din chans! Vi kommer att besöka ett flertal gårdar i Halland med olika inriktning och produktion, men...
Datum: 26 mars (sista anmälningsdag är den 20 februari!)Tid: Kl. 11:30 - 15:00Var: Naturbruksskolan Uddetorp, Skara Gröna Möten, SmartAgri och Oper8 bjuder in dig som lantbruksföretagare, rådgivare, entreprenör eller intressent...