Green Valleys

Green Valleys är ett treårigt EU-projekt med mål att etablera en utvecklingsplattform för bioraffinering. Med en anläggning i Töreboda, Västra Götaland och en i Foulum, MidtJylland kommer vi demonstrera hur bioraffinering kan utnyttja gräsmarker till att leverera hållbart producerade energiprodukter och proteinfoder. Genom ett svensk-danskt forskningssamarbete kommer vi kunna visa på hur cirkulär grön bioekonomi kan utnyttja lantbrukets potential. Vi undersöker klimat- och miljönyttan i regionalt odlade vallgrödor där gräset förädlas till hållbar energi och högvärdigt foder.

Green Valleys er et 3-årigt EU-projekt, hvis formål er at etablere en udviklingsplatform for bioraffinering. Projektet skal via demonstrationsanlæg ved Töreboda i Västra Götaland og ved Foulum i Midtjylland demonstrere, hvordan raffinering af biomassen fra græsmarker kan levere bæredygtigt producerede energiprodukter og proteiner. Gennem et svensk-dansk forskningssamarbejde kommer vi også til at påvise hvordan cirkulær grøn bioøkonomi kan udgøre et hidtil uudnyttet potentiale for landbruget. Vi undersøger klima og miljøfordele ved regionalt dyrkede græsafgrøder, hvor græsset forarbejdes til bæredygtig energi og foder af høj kvalitet.

 

De kortsiktiga målen är att:

  • bygga en fysisk infrastruktur för utveckling, demonstration och test av gröna bioraffinering bestående av dels en större anläggning vid forskningscentret AU Foulum i Midtjylland, Danmark, dels en mer gårdsbaserad vid Natubruksskolan Sötåsen, Sverige.
  • visa på kretsloppssystem för produktion av bioenergi där råvaran kommer från gräsmarker (gräs, klöver, och andra fleråriga baljväxter). Kretsloppssystemet kommer också visa hur man ur samma process kan få fram ett högvärdigt proteinfoder som kan produceras regional och minska vårt beroende av sojaimport.
  • skapa en upparbetad samverkan inom forskning, producenter av biomassa, bioenergiföretag samt stora livsmedels- och foderföretag med fokus på att bättre tillvarata jordbrukets potential att bidra till produktion av förnybar energi.

Senaste nytt från Green Valleys

Just nu planeras för partnerkonferens på Aarhus Universitet Foulum som hålls 9-10 oktober 2019. Då kommer den nya demonstrationsanläggningen visas upp för externa deltagare med intresse av att förstå och utbyta erfarenheter kring grön bioraffinering där biomassan är gräs och produkten från processen är bioenergi och högkvalitativt djurfoder.

Den första delen av Green Valleys utvecklingsplattform för grön bioraffinering invigdes 25 juli på Aarhus Universitet Foulum. 250-talet deltagare kom till invigningen som var en del av den internationella konferensen Circular Bioeconomy Days. Under tre dagar samlades forskare och andra intressenter för att lyssna på seminarium på temat cirkulär bioekonomi och nya proteinråvaror i framtiden. Två nyhetsreportage från dagarna på Foulum finns att läsa på Agrovästs nyhetssida:

Green Valleys utvecklingsplattform delinvigd i Aarhus >>>
Nya proteinråvaror diskuterades vid konferens i Aarhus >>>

     

Hur använder vi våra landresurser mest effektivt?

11 april hölls ett seminarium på Chalmers under temat “Hur använder vi våra landresurser mest effektivt”
Uffe Jørgensen, forskare vid Aarhus Universitet, Centre for Circular Bioeconomy säger att ”Vi har sett att bioraffinering av gräs kan ge ett proteinfoder jämförbart med soja. Genom Green Valleys kommer nya försök visa på effekterna av ett högvärdigt proteinfoder för både enmagade tillväxtgrisar och flermagade idisslare”. Även Christel Cederberg, professor vid Chalmers och Division of Physical Resource Theory är en av forskarna inom Green Valleys. Hon säger vid seminariet att ”Vi behöver innovativa metoder för att ändra våra matsystem. Genom Green Valleys kan vi mer noggrant studera och analysera de miljömässiga effekterna i bioraffinering av gräs”. (facebookinlägg Gröna Möten 20190412)

    

I februari 2019 fortsatte arbetet med att planera för byggnation av bioraffenderiet på Sötåsen. Projektdeltagare från Naturbruksförvaltningen besökte medarbetare inom projektet från Aarhus Universtitet vid Foulum för att utbyta erfarenheter från den anläggning som finns där för raffinering av gräs- och baljväxter till biogas och produktion av proteinfraktioner i flytande och fast form. Därefter intensifierades planeringsarbetet på Naturbruksskolan i Sötåsen både vad gäller produktion av biogas och fraktioner som ska användas till foderförsök på Naturbruksskolan Sötåsen och SLU Götala nöt- och lammköttsforskning. Allt med vall som råvara.

     

Första partnermötet och projektets kick-off hölls 10-11 januari 2019 vid Chalmers Conference Centre. Ett tjugofemtal deltagare satta upp de första riktlinjerna för projektet.
”Projektet som totalt fått medel motsvarande fem miljoner euro har en styrka i den forskarkompetens som finns inom både energi- och vallfoderområdet hos Aarhus Universitet, Chalmers Tekniska Högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och Hushållningssällskapet Sjuhärad. Att vi dessutom kan koppla detta till den pedagogiska verksamheten på Naturbruksskolan Sötåsen skapar förutsättningar för att kunskapen vidareförmedlas på ett långsiktigt och effektivt sätt”, förklarar Ulrika Åkesson från Agroväst i Skara, projektledare Green Valleys.

 

Projektbakgrund

Produktion av bioenergi kan ske med metoder som är bättre eller sämre för miljö och klimat. Effekterna beror bland annat på val av gröda, produktionsförhållanden, växtnäringsläckage och behovet av insatsenergi i omvandlingsprocessen. Vad gäller bioenergins effekter på miljö och klimat är det viktigt att se till hela kedjan, från produktion, omvandling och leverans till slutanvändaren. Det är också viktigt att se till hur väl sidoströmmar ifrån processen tas tillvara. Genom att integrera bioenergiproduktionen med produktion av livsmedel och foder  minskar systemets sårbarhet för svängningar i marknaden. Ett integrerat system förbättrar försörjningstryggheten för både livsmedel och energi. Vi kan vara med och skapa nya jobb på landsbygden och öka intäkterna inom lantbruks- och livsmedelsnäringen.

Jordbruket i Västra Götaland och Midtjylland har stor potential att bidra till ökad produktion av bioenergi. Ska detta kunna ske på ett hållbart sätt behöver vi finna vägar att använda fleråriga grödor  framför ettåriga. Odling av ettåriga grödor innebär att marken måste plöjas varje år vilket ökar emissionen av koldioxid till atmosfären, det skadar markens bördighet och vattenhållande förmåga vid torka. Det bidrar också till näringsläckage och förbrukar mycket fossilt bränsle. De ettåriga grödorna besprutas också i stor utsträckning med bekämpningsmedel mot ogräs. Gräs, klöver och andra baljväxter som nyttjar en större del av växtsäsongen fångar dessutom upp dubbelt så mycket solljus (via fotosyntes) vilket ökar inlagring av kol från atmosfären.

Våren 2017 invigdes en pilotanläggning för att raffinera färskt gräs på Aarhus Universitets forskningscentrum AU Foulum. Testpiloten har fungerat som ett proof-of-concept som visar att det fungerar bra. För att komma vidare i utvecklingen av en effektiv systemlösning för grön bioraffinering krävs en större test- och demonstrationsanläggning. Genom etablering av en gårdsbaserad testanläggning i Västra Götaland byggs en fysisk infrafstruktur för effektiv utveckling och demonstration av grön bioraffinering i området. Under våren 2018 drevs ett förprojekt som tog fram beslutsunderlag för byggande av en testpilot på Naturbruksskolan Sötåsen som ägs av Västra Götalandsregionen. Med satsningen stärker vi skolornas roll som kompetenscentra för de gröna näringarna.

Konceptet bygger på en stark idé, men tillämpningarna och förutsättningarna för att kommersialisering beror i hög grad på samverkan med lokala producenter av biomassa, forskare och bioenergiföretag. KASK-områdets kommuner har också ett stort intresse i att främja en hållbar produktion, som kan bidra till att bibehålla ett konkurrenskraftigt lantbruk som uppfyller miljömål gällande vattenmiljö och klimat. Skive Kommune är ett gott exempel som går före i omställningen mot CO2-neutralitet. Utifrån ett samhällsperspektiv skapar gröna bioraffinaderier också möjligheter för ökad lönsamhet, tillväxt och nya arbetstillfällen bland landsbygdens företagande.

En ökad produktion av hållbar bioenergi, biomaterial och proteinfoder ökar försörjningstryggheten för både livsmedel och energi regionalt inom KASK-området. Större arealer av gräsmarker bidrar även till en ökad biologisk mångfald som stärker områdets attraktionskraft för invånare och turister.

Projektpartners

Inom projektet arbetar åtta partners från Sverige och Danmark.

Agroväst Livsmedel AB

Agroväst är lead partner och har det övergripande projektledningsansvaret. Agroväst ansvarar också för övergripande kommunikation och informationsspridning i Sverige och Norge.
Agroväst är ett utvecklingsbolag med lång erfarenhet av att driva både nationella och internationella projekt inom de gröna näringarna. Företaget driver även egna forsknings- och innovationsprogram med målsättning att öka lantbrukets lönsamhet, långsiktigt och hållbart.

Institut for Agroøkologi och Institut for ingeniørvidenskab

Aarhus Universitet driver delaktiviteter som rör produktionsprocessen i bioraffinadering, leder optimering och tester i samarbete med övriga partners. Inom universitet finns också viktig expertis inom systemanalyser (LCA, Carbon Footprint etc) för nya produkter och produktionsprocesser.
Aarhus Universitet är en av världens tio bästa universitet och har en lång tradition av partnerskap med några av världens bästa forskningsinstitutioner och universitetsnätverk. Aarhus Universitet lägger stor vikt vid ett tätt samarbete med näringslivet och ett starkt engagemang i samhällsutvecklingen.

Inom styrkeområdet Energy in a Circular Economy samlas forskare i institutionsöverskridande projekt som inriktas mot energisystemomvandling för en hållbar framtid. Chalmers har varit drivande inom förprojektet och tillför projektet kompetens inom områdena mark- och biogasanvändning, energisystem, energiteknik samt metoder för systemanalys och bedömning av hållbarheten hos biomassabaserad produktion.
Chalmers har omfattande erfarenhet av internationell forskningssamverkan inom ramen för EU-projekt, och forskningsnätverk.

Hushållningssällskapet Sjuhärad

Hushållningssällskapet Sjuhärad tillför kompetens inom biogasproduktion, fältförsök och bidrar med sitt rådgivarnätverk viktiga förutsättningar för kunskapsförmedling till landsbygdens företagare. I projektet bidrar man med olika försök för att mäta biogaspotentialen och bedöma foderkvaliteten genom lagringsstudier av de förädlade produkterna.

 

 

Naturbruksförvaltningen med Naturbruksskolan Sötåsen blir platsen för den svenska noden av utvecklingsplattformen för bioraffinering. Här kommer även vallgrödor att odlas som ska ingå i de utfodringsförsök som ingår i projektet, som också de kommer att göras här i samverkan med SLU.
Kompetenscentrum inom Naturbruksförvaltningen arbetar i nära samverkan med intressenter inom forskning, nätverkande och fortbildning för att nå Västra Götalands mål om att bidra till långsiktigt hållbar energiförsörjning och bidra till energiomställningen genom egen omställning och genom utbildning inom energiområdet.

Skive Kommune

För att säkra renare vatten i vattendrag och sjöar arbetar man i Skive Kommune med att utforma en ny form av naturbruk inom utsatta områden. Genom att bättre utnyttja potentialen i gräsmarker vill man bidra till en högre andel naturligt kväve till jord och planta och på så sätt minska näringsläckage till grundvattnet.
Skiva Kommune arbetar redan idag aktivt i flera närliggande projekt och har ett viktigt upparbetat nätverk inom värdekedjan för biogasproduktion. Skive Kommune ansvarar för kommunikation och informationsspridning om projektet i Danmark.

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

SLU har expertkompetens inom gräsmarker, grovfoder samt utfordning och nutrition hos idisslare och enkelmagade djur. I projektet ansvarar de för de försök som kommer göras av produkter från utvecklingsplattformens test- och demonstrationskörningar. De kommer även att vara huvudansvariga för aktiviteter som rör gräsmarkers skörde- och lagringssystem med syfte att optimera energiutbytet samtidigt som proteinfoder av hög kvalitet produceras.

På SLU i Skara forskar och utbildar man kring djur, miljö och landsbygdens produktionsfrågor. Här finns samlad kunskap om ett hållbart utnyttjande av de biologiska naturresurserna inom miljö- och livsvetenskaperna.

 

Kontaktperson Green Valleys: Ulrika Åkesson, Agroväst Livsmedel (projektledare, presskontakt)