Forsknings- och innovationsprogrammet Tillväxt Trädgård Väst är ett samarbete mellan näringsliv och akademi med syfte att skapa tillväxt och hållbar utveckling i trädgårdsbranschen med fokus på aktiviteter i trädgårdsnäringens primärproduktion.
Med ett utökat och fördjupat samarbete mellan akademi, näringsliv och samhälle ska stimulera en kunskapsbaserad utveckling som bygger på forskning, utbildning och rådgivning. Genom att få ut forskning till odlaren kommer det ge ett utbyte för vad odlaren ser som hinder och problem, där forskning och företag kan ge nya sätt att tackla dessa problem på. Exempelvis genom utbildningar, studiebesök, seminarium mm.
Tillväxt trädgård väst är en del av ERUF projektet Kunskapsdrivet lantbruk väst (KLIV). Projektet pågår mellan 2023-05-01 till och med 2026-04-30.
Kriget i Ukraina, pandemin och höga priser på energi, insatsvaror och drivmedel har aktualiserat behovet av att öka vår självförsörjningsgrad av mat, foder och förnybar energi. Även klimatförändringarna driver på behovet av en ökad resiliens inom branschen.
Projektet ska utveckla klustersamverkan inom de gröna näringarna, stärka stödstrukturerna för att sprida forskningsresultat och best practise samt öka samverkan mellan forskningsaktörer och företag verksamma inom lantbruksbranschen i Västsverige.
Vi får en inblick i Essunga plantskolas verksamhet och biokoltillverkning med fika och inomhuspresentation om plantskolan och dess historia. Sedan en guidad visning av plantskolan och biokoltillverkningen, samt hur den används i substrat och odling. Fokus ligger på rundvandringen, både utomhus och inom produktion, oavsett väder.
Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är företagare inom odling eller rådgivare och är ett samarrangemang mellan Tillväxt trädgård och Agroväst Gröna Möten i projektet KLIV.
Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se. Viktigt att du anmäler dig senast 14 mars via www.gronamoten.se.
Information sänds ut till den mailadress du anger vid anmälan.
Varmt välkommen!
Syftet med Tillväxt trädgård väst är att öka produktionen av trädgårdsprodukter i Västra Götaland och Halland, samt stärka konkurrenskraft och hållbarhet bland dessa företag. Programmets mål är att initiera och understödja nya samarbeten mellan olika aktörer inom trädgårdsnäringen såsom odlare, akademi, rådgivare, teknikleverantörer och grossister, samt aktivt bidra till att sprida ny kunskap om forskning, utveckling och best practise inom näringen.
Arbeta upp ett nätverk av aktörer i branschen för bättre samverkan och för att få ett brett kontaktnät för odlare och aktörer, för att utbyta kunskap, ny teknik och odlingsteknik med varandra. Styrgruppen som jobbar med programmet är delar av branschen och driver företag inom den gröna näringen. De jobbar utifrån en fastställd arbetsplan där aktiviteter och kontakter ska ge odlare och företag mer kunskap och forskning så man kan utveckla sin verksamhet framåt och blir mer hållbart och utvecklas till ett mer effektivt och lönsamt företag. Aktiviteter kommer anordnas där man har god möjlighet att ta del av nya teknik, nya metoder och forskning, samt en plattform för att utveckla nya kontakter.
Gunilla Nordberg Ordförande i styrgruppen (Lantbrukare trädgårdsodlare)
Hans Nilsson (Naturbruksförvaltningen)
Inge Erlandsson (Lantbrukare/MOEK)
Jan Hill (Länsstyrelsen)
Tomas Johansson (RISE)
Gustav Högberg (Hushållningssällskapet)
Amanda Ahlqvist (Projektledare Agroväst)
Nedan är delar ur styrgruppen. Från vänster: Amanda Ahlqvist, Jan Hill, Gustav Högberg och Gunilla Nordberg.
Hur kan vi få alla aktörer i livsmedelskedjan att samarbeta för att nå en innovativ, hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor? Det var en röd tråd vid samtalen med Marie Gidlund från...
Nu finns vår slutrapport för projektet Baby Grain Passport att läsa! "I projektet har vi arbetat med att ta fram verktyg för produktion av säker och hållbar spannmål till barnmat",...
Nu tar vi lite paus i vårt arbete och njuter av sommar och sol och fyller på med ny energi. Under våren har vi fått ta del av spännande resultat...
Hittade inga projekt.