Framgångsrikt Företagande

Målet med programmet Framgångsrikt företagande

är att genom en stärkt samverkan mellan företagare, forskning och rådgivare uppnå ett mer lönsamt företagande och stärkt konkurrenskraft inom lantbruket, samt hjälpa lantbrukare som vill ta över ett lantbruksföretag eller investera i sin befintliga verksamhet.

Programmets syfte

är att stärka företagarna inom de gröna näringarna i sin roll som företagsledare samt öka kunskapen kring planering och uppföljning inom bland annat ekonomi- och personalfrågor.

Målgrupp

  • Projektets primära målgrupp är kvinnor och män som driver företag inom de gröna näringarna i Västra Götaland och Halland.
  • Den sekundära målgruppen är de företag och aktörer som möjliggör ökad tillväxt och konkurrenskraft hos den primära målgruppen. Till exempel rådgivare, branschorganisationer, leverantörer av teknik och insatsvaror samt institut, universitet och högskolor.

Aktuellt

Ta ditt lantbruk till nästa nivå – Kostnadsfritt program för företagsutveckling hos Agroväst!

Vill du sätta tydliga mål, stärka ditt ledarskap, hantera risker smartare eller planera för ett framgångsrikt ägarskifte? Agrovästs gratis program för företagsutveckling ger dig verktygen du behöver för att ta ditt lantbruk till nya höjder!

2025-03 Framgångsrikt företagande - program 2025

Under 2025 bjuder vi in lantbrukare till ett inspirerande och flexibelt utvecklingsprogram där du får hjälp med att:

  • Skapa långsiktiga mål och visioner frö ditt företag
  • Utveckla ditt ledarskap och stärka ditt team
  • Förbereda för oväntade utmaningar med smart riskhantering
  • Planera för ett hållbart ägarskifte
  • Utforska AI som verktyg för rådgivning och fortbildning

Programmet är deltagardrivet, flexibelt och genomförs i en avslappnad och inspirerande miljö på plats där erfarenhetsutbyte och praktiska övningar står i fokus.

Var kommer vi att träffas?

På någon av våra noder i regionen: Skaraborg, Sjuhärad, Fyrbodal och Halland.

Intresserad? Anmäl dig idag och ta steget mot en hållbar framtid för ditt lantbruk!

Kontakta Pernilla Nilsson för frågor eller anmälan:
Telefon: +46 72 074 17 07
E-mail: pernilla.nilsson[at]agrovast.se


TIPS! Lantlyftet - För bättre hälsa & säkerhet i gröna näringar

Med hälsan i fokus, en god arbetsmiljö och säkerhet i vardagen skapas trygghet, trivsel och effektivitet vilket gör verksamheten mer hållbar och lönsam. Som företagare är du ditt bästa verktyg – att investera i dig själv och din hälsa är också en investering i verksamheten!
Under året arrangeras ett antal event och webbinarium för bättre hälsa och säkerhet i gröna näringar.

Uppdraget för Lantlyftet består i att förverkliga Jordbruksverkets arbetsmiljöstrategi och genomförs i samverkan mellan flera aktörer inom de gröna näringarna.

Lantlyftet ska under fyra år aktivt jobba med frågor som rör arbetsmiljö inom Sveriges lantbruks- och trädgårdsnäring. Syftet är att skapa en beteendeförändring som leder till färre olyckor, färre arbetssjukdomar och bättre psykisk hälsa.
Agroväst är en samarbetspartner till Lantlyftet.

Sädeskorn i händer | Agroväst

Vi välkomnar Pernilla Nilsson som verksamhetsledare för Framgångsrikt Företagande.

2025-01

Pernilla är utbildad Agrotekniker, även inom ledarskap/utveckling och har jobbat under många år inom grisbranschen på Svenska köttföretagen.

Närmast kommer hon från Essunga kommun där hon jobbat med kommunutveckling inom evenemang, besöksnäring och näringslivsutveckling. Hon har även drivit en gård med hästuppfödning och hingststation i över 30 år.

"-Det känns kreativt, inspirerade och roligt att får jobba med att utveckla de gröna näringarna in i framtiden, kollegorna med sin kompetens och erfarenhet kommer vara ett stort stöd för att vi tillsammans ska lyckas", säger Pernilla.
"-Arbetet känns omväxlande och det är härligt att få ha kontakt direkt med lantbrukare, företagare och rådgivare". avslutar hon.

Pernilla Nilsson, projektledare Agroväst och verksamhetsledare Framgångsrikt företagande på Agroväst.

Vi hälsar Pernilla varmt välkommen!


Inspelning från webinar: Hur stor del är maskinkostnader i företaget?

Välkommen till ett webbinarium som där vi utforskar ekonomin i köp och ägande av lantbruksmaskiner. Vi tar ett djupare grepp om hur investeringar i precisionsodling påverkar både kostnader och intäkter och diskuterar vilka faktorer som är avgörande för att tekniken ska bli lönsam. Arrangerades av SmartAgri, Precisionsodling Sverige och Agroväst Framgångsrikt företagande genom Gröna möten.

Webbinariet hölls den februari 2025. Klicka ovan för att gå direkt till inspelningen av webbinariet.


Inspelning från webinar: Finansiell stress, vad kan man göra?

Framgångrsrikt företagande | Agroväst

Vi vet nu att 2023 går till historien som torråret som slutade som ett blötår. Det har gett upphov till många finansiellt stressade företag som i sin tur skapar personlig stress hos dig som företagare. Hur ska man göra för att coola ner situationen? Vilken hjälp eller goda råd finns att få?

Webbinariet hölls den 31 maj 2024 och du kan läsa mer om innehållet eller gå direkt till inspelningen av webbinariet. Se nedan.

Medverkande: Helena Silvander, VD Tillväxtbolaget, mångårig erfarenhet från finansiering av lantbruk samt Sture Gustavsson, managementrådgivare med fokus på hjälpa finansiellt stressade företag.

Läs mer om projektet på SLU: https://www.slu.se/institutioner/institutionen-for-manniska-och-samhalle/kompetenscentrum-foretagsledning/


Inspelning från webbinar om Mark- och arrendepriser 2024

Inspelning från ett webbinar som arrangerades i december 2023, av Kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap, ett projekt inom SLU Kompetenscentrum företagsledning.


Inspelning från inspirationsdagen - Att hantera stress inom lantbruk

Onsdagen den 22 november 2023 anordades en inspirationsdag på Vara konserthus som var utformad för att ge stöd och kunskap till personer inom de gröna näringarna. Evenemanget var öppet för lantbrukare, företagare inom de gröna näringarna, rådgivare och anhöriga, vilka alla välkomnades att delta för en dag fylld med information och möjlighet till ökad medvetenhet.

Målet med dagen var att erbjuda verktyg för att hantera och minska stress samt främja förebyggande åtgärder. Under dagen hölls presentationer av Björn Rudman, en erfaren terapeut specialiserad på stress, och Peter Lundqvist, professor i Arbetsvetenskap vid SLU som delade kunskap och forskning för att ge deltagarna insikter och stöd. Personliga berättelser från Fredrik Tidström och Erik Sundell gav en bild av hur man kan uppleva stress men gav också verktyg för att uppnå positiva förändringar.

Del 2 av föreläsningsserien

Den 6 december var andra omgången av stresshantering. Evenemanget var denna gång i Uddevalla och målet var som sist att erbjuda verktyg för att hantera och minska stress samt främja förebyggande åtgärder. Under dagen hölls presentationer av Björn Rudman, en erfaren terapeut specialiserad på stress. Personliga berättelser från Fredrik Tidström tillsammans med Björn Rudman, gav en bild av hur man kan uppleva stress men gav också verktyg för att uppnå positiva förändringar.

Dagen anordnades tillsammans med Agroväst Gröna Möten genom projektet KLIV - Ett kunskapsdrivet lantbruk i Väst.


Framgångsrikt företagande är en del av projektet ”Ett kunskapsdrivet lantbruk i Väst”. Projektet pågår mellan 2023-05-01 till och med 2026-04-30

Projektet ska utveckla klustersamverkan inom de gröna näringarna, stärka stödstrukturerna för att sprida forskningsresultat och best practise samt öka samverkan mellan forskningsaktörer och företag verksamma inom lantbruksbranschen i Västsverige.

I projektet ett Kunskapsdrivet Lantbruk I Väst (KLIV) ingår följande delar:

  • Agroväst Gröna Möten - förmedla relevanta resultat från tillämpad forskning, nationellt och internationellt, till företag i lantbruksbranschen i Västsverige    
  • Framgångsrikt företagande - Syftet är att stärka företagarna inom de gröna näringarna i sin roll som företagsledare.
  • Tillväxt Trädgård Väst - Öka produktionen av trädgårdsprodukter i Västra Götaland, samt stärka konkurrenskraft och hållbarhet bland dess företag

Programmets styrgrupp:

Thomas Perkiö: Ordförande i styrgruppen. Sedan 2021 konsult i eget bolag, tidigare affärsområdeschef Arla, VD Scandinavian Poultry, produktionsdirektör HKScan Sweden, VD HKScan Danmark och UK, VD Siljans Chark
Pernilla Nilsson: Verksamhetsledare och projektledare Agroväst 
Janne Rundqvist: Ordf i Wermlands Mejeri och Nordamark, vice Ordförande i SLF, sitter i styrelsen för Spannex, ledamot KSLA
Per Hansson: SLU Kompetenscentrum företagsledning, Kunskapsnavet för företagsledning och entreprenörskap
Wilhelm Conradsson: Vice VD Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare AB
Lisa Gunnarsson: Halla Lantbruk, Edsvära

Vill du komma i kontakt med oss?

Välkommen att kontakta vår verksamhetsledare Pernilla Nilsson.

Vi finns här för dig!

Pernilla Nilsson, Verksamhetsledare och projektledare Agroväst

Styrgrupp 2024: Med på foto från vänster: Janne Rundqvist, Thomas Perkiö, Agnes Falkenberg Brolin, Wilhelm Conradsson, Lisa Gunnarsson. Per Hansson saknas på foto.


Allmänt om projektets första projektperiod 2021-2023

Första programperioden av Framgångsrikt företagande har pågått mellan 2021-01-01 till och med 2023-04-30 och var då en del av ERUF projektet ”Samhandling för en mer robust västsvensk matproduktion”.

Under projektet åren 2021-2023 ingick följande delar:

  • Företagande - Stärka företagarna inom de gröna näringarna i sin roll som företagsledare, framför allt vad gäller strategisk utveckling och marknad.
  • Trädgård - Ökad produktion av frukt, bär, grönsaker och prydnadsväxter.
  • Mark- och vattenvård - Fler åtgärder för att bibehålla och öka markens bördighet och motståndskraft mot torka och skyfall, minska växtnäringsläckage, samt skydda våra vattendrag.

Coronakrisen och kriget i Ukraina har visat på vår sårbarhet och aktualiserat frågan om Sveriges förmåga att försörja vår egen befolkning med mat. Vi är i hög grad beroende av import av mat från andra länder. De gröna näringarna är dessutom i hög grad beroende av säsongsarbetare från andra länder. Utvecklingen visar på färre men större lantbruksföretag med större arealer och djurbesättningar, vilket ställer ökade krav på företagsledaren vad gäller arbetsledning, affärsmannaskap och management. Även en alltmer föränderlig omvärld i form av till exempel teknikutveckling, klimatförändringar och ökade priser på insatsvaror ställer ökade krav på företagsledaren.

Projekt i programmen

Hittade inga projekt.

Nyheter

Se filmen om hur ny teknik kan förbättra djurvälfärd, produktivitet och lönsamhet på gården!

I filmen får du träffa Lena Gustafsson, förman på Kobergs Egendom, som delar sina erfarenheter av att använda produkten Pigxcel (tidigare Pig Scale 2.0) – en innovation som tar grisproduktionen...

Läs mer...

Missa inte vårens studieresa inom Bevattning till Halland den 19-20 mars

Vill du bli inspirerad och lära dig mer om bevattning? Nu har du din chans! Vi kommer att besöka ett flertal gårdar i Halland med olika inriktning och produktion, men...

Läs mer...

Agroväst och Naturbruksförvaltningen skapar fysisk nod i Skara för Mötesplats AKIS 2025

Agroväst är stolta över att tillsammans med Naturbruksförvaltningen etablera Nod Skara – den första fysiska mötesplatsen inom Mötesplats AKIS. I årets upplaga, som äger rum den 13 mars, testas ett...

Läs mer...

Mer från Framgångsrikt Företagande

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2025
 Agroväst. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram