För att öka produktionen av biogas behövs mer substrat, d.v.s biomassa som genom rötning omvandlas till biogas. Studier visar att störst potential finns i restprodukter från lantbruket, exempelvis skörderester från spannmål, baljväxter och raps.
I projektet ska vi i nära samarbete med lantbrukare och biogasproducenter utveckla och testa nya koncept och hållbara metoder för att odla och skörda biomassa, till exempel mellangrödor, utan att kompromissa med naturvärden, jordens bördighet eller matproduktion.
Industrin och den tunga transportsektorn efterfrågar en kraftigt ökad produktion av biogas för att klara den gröna omställningen. Den största utmaningen för en sådan produktionsökning är tillgången till substrat, det vill säga biomassa som genom rötning omvandlas till biogas
Studier visar att den största biomassapotentialen finns inom lantbruket. I Västra Götaland är potentialen för gödselbaserad biogas, ca 0,4 TWh, till stor del redan intecknad i de investeringar som nu genomförs och planeras.
Den största potentialen, motsvarande 1,5 TWh, finns inom skörderester som halm och blast, samt biomassa från hållbar intensifiering av odlingssystemen, genom exempelvis odling av mellangrödor.
I projektet ska lantbrukare och biogasproducenter samarbeta för att testa nya sätt att skörda och samla in biomassa. Detta kommer att ske i fyra testmiljöer i Skåne, Halland, Västra Götaland och Midtjylland. Biogasproducenterna ska testa nya material i sina processer, inklusive lagring, förbehandling, inmatning och rötning. Vi ska också undersöka hur detta påverkar biogödselns sammansättning. Genom projektet bygger lantbrukare och biogasproducenter praktiska erfarenheter kring bästa praxis och logistik i dessa värdekedjor, vilket förväntas leda till utveckling av nya affärsmodeller för dessa odlade substrat.
Accel AgroBiogas ska också ge beslutsfattare och myndigheter förståelse för hur biomassa kan omhändertas och samtidigt ta hänsyn till matproduktion och naturvärden. En kunskap som projektet sist men inte minst ska paketera så att den kan spridas till lantbrukare och biogasproducenter.
Den övergripande målsättningen med projektet är att nya koncept för biomassaförsörjning för biogasproduktion utvecklas, testats och sprids i ÖKS-regionen för att öka biogasproduktionen som möjliggör grön omställning med minskade koldioxidutsläpp.
Agroväst Livsmedel AB
Telefon: +46 70-516 61 16
E-post: kristina.anderback[at]agrovast.se
Projektbudget: € 3 497 085
Projektnummer: 5579
Projektperiod: 2025-01-01 - 2027-12-31