Sedan 1 juli 2025 har EU striktare krav på mjöldryga i råg och nu gäller gränsen 0,2 g/kg för samtliga spannmålsslag. Denna skärpning från det tidigare gränsvärdet på 0,5 g/kg innebär att det är stor risk att hamna över gränsvärdet. Förra året, 2024, låg 35% av råginleveranserna över detta gränsvärde.
Detta innebär stora bekymmer inom spannmålshanteringen, eftersom det ställer höga krav på rensning och för odlaren innebär det en nedklassning som är kostsam och som gör att rågodlingen blir mindre intressant. EU kommissionen har även infört gränsvärden för de alkaloider som mjöldrygesvampen producerar i färdiga produkter såsom mjöl och bröd och innebär ett omfattande arbete inom förädlingskedjan för att minimera halterna och kontrollera förekomsten. Med anledning av detta initierades detta projekt som stöds av Lantmännens forskningsstiftelse med målsättningen att studera odlingsfaktorer via en enkätundersökning, studera variationer i förekomst inom Sverige, studera sortskillnader och möjligheterna att få ner halterna alkaloider genom att rensa bort mjöldrygor.
Fotograf: Hanna Friberg - SLU
Projektet har omfattat en intervjustudie där vi ställt frågor till lantbrukare och jämfört med halterna mjöldryga i inlevererad spannmål, mestadels råg. Det vi kunde få fram var att mer mjöldryga var kopplat till mer ogräs, främst gräsogräs och även att plöjning och mindre körning i fält kan hålla nere halterna. En gles gröda gynnade angrepp av mjöldryga. Möjligen även att ekologisk produktion inte var lika drabbad, kopplat till att man kör mindre i fälten. Lägst halter i råg fann vi på Gotland. Inga tydliga sortskillnader noterades och det var otydliga samband mellan halterna mjöldrygor och alkaloidhalter, men får man bort i sort sett alla mjöldrygor, har man en säker vara.
Projektet har innefattat 4 olika delar:
Här noterades att om man får bort alla mjöldrygor, så sjunker även halten alkaloider till acceptabla nivåer. Däremot är sambandet mellan mjöldrygor och alkaloiderna svagt, d.v.s. man kan ha ganska få mjöldrygor men ändå ha höga alkaloidhalter och omvänt ha många mjöldrygor, men ändå rätt låga alkaloidhalter. Det verkar som halten alkaloider varierar mycket mellan olika mjöldrygor. Man måste alltså vara noggrann med bortrensningen för att säkerställa att man har en godkänd vara.
SLU är projektledare och Agroväst har medverket i projektet.
Hanna Friberg, foto SLU
Huvudprojektledare - SLU
Telefon: 018-671876
E-post: hanna.friberg[at]slu.se
Agroväst Livsmedel AB
Telefon: 070-559 85 59
E-post: thomas.borjesson[at]agrovast.se
Projektbudget: 716 000 kr
Projektnummer: 6440
Projektperiod: 1 januari 2023 - 31 december 2025 (preliminärt).
Projektet har officiellt avslutats, men aktiviteter med att sprida projektets resultat kommer att pågå under 2025.