Den digitala transformationen av lantbruket för med sig nya intressanta lösningar som kan bidra till ett mer konkurrenskraftigt och hållbart lantbruk. Exempel på digitalisering kan vara GPS-styrning av traktorer och deras efterredskap, datainsamling med drönare samt automatisering inom animalieproduktionen.
Agroväst och RISE Jordbruk och livsmedel har tillsammans med växtodlingsrådgivaren Lars Pettersson, MarkVäxt05 skapat en filmserie som beskriver hur olika fabrikat hanterar skördekartor samt kommentarer från forskare och rådgivare. Syftet är ökad kunskap i hanteringen av skördekartor och att fler lantbrukare, rådgivare och maskinhandlare ska använda tekniken och precisionsodlings möjligheter.
Del 1 - Skördekartor - rådgivarens perspektiv
Tomas Johansson möter Lars Petterson på MarkVäxt05 i Skara för att diskutera varför man ska använda skördekartor. Skördemätning och skördekartor har funnits i många år. Vilka möjligheter skapar skördekartorna och varför används de inte i en större omfattning?
I projektet Ökad digitaliseringsgrad för västsvenskt lantbruk, som leda av Agroväst, har intervjuer med lantbrukare och rådgivare påvisat några digitala utmaningar.
Del 2- Swedish Agro i Skara - CLAAS
Swedish Agro i Skara demonstrerar hur CLAAS arbetar med skördekartor. En intervju som beskriver vad som utförs på monitorn i tröskhytten och möjligheterna med att analysera informationen i deras program.
Del 3 - Axima i Grästorp Case - New Holland
Axima i Grästorp demonstrerar hur Case New Holland arbetar med skördekartor. En film som beskrivet arbetet från tröskans monitor och programmet som hanterar informationen.
Del 4 - Skördekartor i lantbruket SLU Skara
Kristin Persson från SLU i Skara berättar om skördemätning och skördekartor. I Kristins forskningsprojekt används satellitdata för att uppskatta skördemängd.
Projektet stöds av Lantmännens Forskningsstiftelse (dnr: 2023H016) och Region Västra Götaland/SLU RUN (dnr: 2021-00020)”
Del 5 Gunnars maskiner i Vara - John Deere
Gunnars maskiner i Vara demonstrerar hur John Deere arbetar med skördekartor. Följ hanteringen från tröskans monitor till efterföljande program som visar skördemängden.
Del 6 Lantmännen Maskin i Vara - Fendt
Lantmännen maskin i Vara demonstrerar hur Fendt arbetar med skördekartor. En intervju som beskriver arbetet på monitorn och möjligheterna med att analysera informationen i deras program.
Del 7 - SOYL
Vi intervjuar SOYL som berättar om hur de arbetar med skördekartor, presenterar informationen och möjligheterna med att jämföra och analysera uppgifterna.
Del 8 – Datalogisk Näsgård karta
En intervju med Datalogisk som demonstrerar sitt program, Näsgård karta, för att hantera skördedata, presentera informationen och analysera uppgifterna.
Agroväst och RISE Jordbruk och livsmedel har tillsammans med växtodlingsrådgivaren Lars Pettersson på Markväxt05 skapat åtta filmer som beskriver hur olika maskinfabrikat hanterar styrfiler i praktiken.
Syftet är ökad kunskap i hanteringen av styrfiler och att fler lantbrukare, rådgivare och maskinhandlare ska använda funktionen för ökad precision i växtodlingen. Vi tackar alla medverkande företag för deras tid och kunskap.
Syftet med projektet är att utveckla och testa ett antal tjänster som bidrar till att mikro- och småföretag inom jordbruk och trädgård ökar sin användning av relevant digital teknik för att öka sin effektivitet, minska sin negativa klimat- och miljöpåverkan och förbättra arbetsmiljön för de kvinnor och män som är verksamma inom branschen. Projektet bygger vidare på resultaten från förstudien "Hur digitaliserat är lantbruket i Västra Götaland?" som utfördes på uppdrag av Västra Götalandsregionen under 2022.
Det övergripande målet är att bredda tjänsteutbudet för innovationshubben SmartAgri för att i ökad utsträckning bidra till en behovsdriven digitalisering av lantbruksföretag i Västsverige.
För mer information kontakta:
Anders Johansson
Projektledare Agroväst
Agroväst Livsmedel AB är ett utvecklingsbolag med uppdrag att stärka de gröna näringarna i Västra Götaland. Agroväst har lång erfarenhet av att driva både nationella och internationella projekt för att stärka de gröna näringarna. Företaget driver även egna forsknings- och innovationsprogram med målsättning att öka lantbrukets lönsamhet, långsiktigt och hållbart. Agroväst har sitt säte på SLU Campus i Skara. Agroväst är projektägare och ansvarar för övergripande projektledning och kommunikation.
RISE är ett oberoende och statligt forskningsinstitut med 2800 medarbetare. I detta projekt medverkar ett flertal personer från divisionen Bioekonomi och hälsa med kompetens inom agroteknik, odling, sensorik, processteknik, hygien och livsmedelssäkerhet.
Projektet har beviljats stöd från landsbygdsprogrammet 2014–2020. Programmet finansieras av pengar från Sverige och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Projektperiod: januari 2022 - juni 2024
Projektnr: 7111 - Digitalisering småföretag västsvenskt lantbruk