Pig Scale 2.0 - lokalt anpassad AI för automatisk vägning av grisar i stallmiljö

Vägning av slaktgrisar sker idag med manuella vågar och är ett mycket arbetskrävande och riskfyllt moment för både personal och djur. Dessutom orsakar hanteringen så stor stress för djuren att de tappar i vikt och tillväxt som en följd av vägningen. Den vanligaste metoden är därför att grisproducenten manuellt ”testväger” ett antal grisar under uppfödningen för att korrelera sitt ”ögonmått” och därefter väger med ögat. Detta är metod med synnerligen stora felkällor och ekonomiska förluster som följd. För att möjliggöra en effektivare vägning så utvecklade företaget Smart Agritech Solutions en fullskaleprototyp av en digital lösning som väger levande grisar i stallmiljö med hjälp av kamerateknik och självlärande bildbehandling. I januari 2022 fick Agroväst beslut om stöd för att driva projektet ”Pig Scale 2.0 - lokalt anpassad AI för automatisk vägning av grisar i stallmiljö” i syfte att vidareutveckla lösningen för att göra den mer kostnadseffektiv och bättre rustad för implementering i en större skala.

Projektinnehåll och målsättning

Inom ramen för projektet ”Kamera för att digitalt väga grisar och nötboskap i stallmiljö”, som avslutades i juni 2020, utvecklades och testades en första fullskaleprototyp av ”Pig Scale”. Det är en digital lösning som med hjälp av kamerateknik och självlärande bildbehandling väger levande grisar i stallmiljö. Innovationen möter behovet av att på ett effektivt och riskfritt sätt kunna följa djurens tillväxt från start till slakt och den ger uppfödaren bättre förutsättningar till förbättrad lönsamhet, goda produktionsresultat, bättre arbetsmiljö och en förbättrad djurhälsa.

För att göra ”Pig Scale” till en kommersiellt lönsam produkt både för den enskilde lantbrukaren och produktägaren behöver systemet hantera data på ett mer innovativt sätt. Den initiala lösningen bygger på en äldre modell som visat sig vara ineffektiv då den genererar enorma mängder onödiga data vilket i förlängningen innebär att lösningen blir dyr för den enskilde lantbrukaren.

Målsättningen i detta projekt realisera en lokal bearbetning av insamlad data och på så sätt kunna reducera den datavolym som skickas vidare till molnet för analys och vägning. Därtill ska databasstruktur och användargränssnitt uppdateras inför test och utprovning på testgårdar. Efter projektet ska produkten Pig Scale (sedermera Pigxcel™) vara en kommersiellt skalbar produkt.

Nyhet i projektet

Vägning med kamera förbättrar lönsamhet och djurvälfärd
Med hjälp av digital teknik slipper man väga slaktgrisar manuellt – vilket minskar stressen hos djuren och gör arbetsmiljön säkrare för lantbrukarna, vilket Landsbygsnätverket lyfter fram i sitt nyhetsbrev 2023-09.

Vägning med kameror i svinstall (foto: Smart Agritech Solution of Sweden AB)

Projektets syfte

Syftet med detta projekt är att genom nya och innovativa datahanteringsstrukturer och algoritmfunktioner som finns tillgängliga på marknaden idag lyfta lösningen till en kommersiellt skalbar produkt, som är lönsam för både den enskilde lantbrukaren och produktägaren. Detta nya innovativa utvecklingssteg innebär att 75 % av de bilder och data som skickas till molnet för analys kommer att vara av betydelse för beslutsstödet. Med nuvarande teknik kan endast 5% av all data analyseras. Detta skulle reducera kostnaden för den enskilde lantbrukaren som nyttjar systemet med 70%.

Projektpartners

Partners i projektet är Smart Agritech Solutions of Sweden AB, Webking webbutveckling & IT-consulting AB, RISE AB, Skövde slakteri AB, Peter Karlsson enskild firma, Lena Myrenius enskild firma samt Robert Paulsson enskild firma. Agroväst är projektägare.

Anders Johansson, projektledare | Agroväst

Anders Johansson


Projektledare
Agroväst Livsmedel AB
Telefon: 0761 - 07 81 72
E-post: anders.johansson[at]agrovast.se

Aktiviteter i projektet

  • Utarbetning av långsiktig strategisk utvecklingsplan
  • Insamling och annotering av referensbilder
  • Programmering av nätverk och maskinträning
  • Utveckling av ny databas och användargränssnitt
  • Byggande av prototyp samt implementering och test
  • Installation, test och utprovning på testgårdar
  • Framtagande av underlag för serietillverkning av den färdiga produkten

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2024
 Agroväst. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram