Krisen kring Coronaviruset har visat hur sårbara vi är och hur viktigt det är att upprätthålla balansen mellan mänsklig påverkan och naturen. PestNu vill följa EUs strategi Farm to Fork och Den Gröna given för att få till en ny och bättre balans mellan naturen, matproduktionen och den biologiska mångfalden.
Detta ska uppnås genom att minska användandet av skadliga växtskyddsmedel, minska näringsläckaget från gödningsmedel så att inga utsläpp påverkar vatten, jord och luft. Inom projektet kommer nio olika tekniker och metoder att vidareutvecklas, som exempelvis en autonom robot för att upptäcka och bekämpa skadedjur, en näringsmätare som i realtid kan ge svar på mängden av ämnen i en näringslösning och att tillverka ett miljömässigt bra gödselmedel med hjälp av alger, med flera.
Aktuellt: Event i Spanien den 23 Februari
Meeting: Current problems in plant health and PestNu solutions for sustainable and precision agriculture
Place for the meeting: at CDTA facilities, in Murcia, Spain.
The meeting is organized by : CDTA, Tilamur, Neoalgae and Fertinagro. Read more: https://bit.ly/3lEeWqU
PestNu´s målsättning är att skydda miljön och klimatet, EU-medborgarnas hälsa och välbefinnande. Projektet strävar också efter att öka den socio-ekonomiska stabiliteten och EU´s konkurrenskraft inom lantbrukssektorn och dess matproduktion genom en rad tekniska utvecklingsområden uppdelade inom två områden; Digitala och rymdbaserade teknologier och Agroekologiska metoder.
Projektet ska vidareutveckla flera befintliga digitala och rymdbaserade tekniker och agroekologiska metoder.
Projektet kommer att utföra tester och demo-odlingar i både växthus, på friland och i cirkulära odlingssystem, som aquaponiska och hydroponiska odlingar. Teknikerna och metoderna kommer att utvecklas i odling av tomat, gurka, sallat och spansk pepparfrukt (paprika, chilli m.m.). Testerna kommer till största delen göras i Grekland och Spanien. Projektets 20 partners representerar nio europeiska länder, enligt bilden PestNu at a Glance även United Kingdom(UK) medverkar.
Projektet pågår i tre år och kan delas in i tre olika faser. Första fasen analyserar området och sätter en design för ramarna i projektet, fas två utvecklar de olika teknikerna för att i tredje fasen testa dem i fält och genomföra visningar för odlare.
O1. Djupgående systemanalys för att förbättra hållbarhet, livsmedelsresiliens och säkerhet och överkomliga priser för alla
O2. Införande och uppskalning av digital & rymdbaserad teknik (DST)
O3. Införande och uppskalning av agroekologiska och ekologiska metoder (AOP)
O4. Sätta upp en systematisk förpilot av DST & AOP i cirkulära livsmedelssystem, växthusodling och odling på friland med tester i fält och optimering
Ο5. Fälttestning och demonstration av systematiska innovationer inom DST & AOP i en akvaponisk växt- och grönsaksodlingar, frilandsodling och utvärdering av deras systemiska prestanda i daglig praxis
O6. Öppna vetenskaps- och innovationsåtgärder inom ramen för en sektorsövergripande och sektorsövergripande strategi
O7. Samarbete med Europeiska kommissionens avdelningar
Projektet har 20 partners från åtta europeiska länder:
Grekland
Centre for Research and Technology Hellas (projektledning)
PANEPISTIMIO THESSALIAS, UTH
DIAMANTIS MASOUTIS S.A.
Federation of Hellenic Food Industries
I Know How SA, IKH
Cypern
STRATAGEM ENERGY LTD
Sidroco Holdings Ltd
Spanien
CENTRO DE DEMOSTRACIÓN Y TRANSFERENCIA AGRARIA EL MIRADOR, CDTA
JARDINERIA Y VIVEROS LA NORIA S.L., TILAMUR
Neoalgea Micro Seaweeds Products SL
Fertinagro Biotech SL
Portugal
AgroInsider Lda
Portuguese Association of Environmental Technology Companies
Italien
STAM Srl
Agrorobotica Srl
Österrike
GLOBAL 2000 Umweltforschunginstitut
Irland och Storbritannien
Trilateral Research Ltd
T.E. Laboratories Limited
Sverige
Research Institutes of Sweden AB, RISE
Agroväst Livsmedel AB
Som ett av åtta länder i projektet kommer vi att bidra med ett nationellt branschråd. Här är hela kedjan från jord till bord välkomna att vara med att prata om branschens nuläge och framtid inom området för projektet. Totalt kommer projektet att ha 150 olika företag knutna till sig för att sprida resultat och rådfråga under projektets utveckling.
Under 2022-2023 är Agroväst med att bidra till en analys av dagsläget inom projektets områden och gör en branschöversikt av de tekniker och metoder som kommer att vidareutvecklas.
Välkommen att följa vårt arbete och tveka inte att höra av dig med inspel!
Andrea von Essen
Projektmedarbetare PestNu
Agroväst Livsmedel AB
Telefon: 0761 - 07 81 74
E-post: andrea.von.essen[at]agrovast.se
Thomas Börjesson
Projektmedarbetare PestNu
Agroväst Livsmedel AB
Telefon: 0705 - 59 85 59
E-post: thomas.borjesson[at]agrovast.se
Projektet PestNu finansieras av Europeiska unionens Horizon 2020-forskning och innovation
program under bidragsavtal nr 101037128.