Robust västsvensk matproduktion

Lantbruket står inför ett allt bredare samhällsuppdrag genom en tilltagande efterfrågan på produktion av livsmedel, bioenergi, biodiversitet och andra ekosystemtjänster, samtidigt som branschens hållbarhet ska öka i en föränderlig värld till följd av ett förändrat klimat och en global marknad. Detta medför ett ökat behov av ny kunskap och innovation, men också ökad anpassning och implementering av befintlig kunskap och teknik. I detta förändrings- och förbättringsarbete behöver den enskilde lantbruksföretagaren enkelt få tillgång till resultat ifrån aktuell forskning, best practise och ny teknik, samt möjligheter att få diskutera frågorna med kollegor inom branschen.

Projektmål

Det övergripande målet med projektet är att stärka Agrovästs kapacitet som klustermotor för de gröna näringarna i Västsverige, och förmåga att öka samverkan mellan forskning och företagare inom de gröna näringarna. Detta vill vi göra genom att etablera tre nya forsknings- och innovationsprogram inom områdena: Trädgård (frukt, bär, grönsaker, prydnadsväxter), Företagande samt Mark- och vattenvård. Genom programmen samlar vi företagare, forskare och representanter från offentlig sektor kring dessa frågor och initierar aktiviteter för utveckling och kunskapsöverföring för att stödja branschen att ta ytterligare steg mot en mer robust västsvensk matproduktion. Robust i den meningen att bättre kunna stå emot och återhämta sig ifrån olika störningar (klimat, stängda gränser etc) samt en ökad självförsörjningsgrad.

Slutrapport - sammanfattning

Under den tid som projektet har drivits har en rad olika aktiviteter genomförts. En nyetablering av FoI-programmen Mark- och Vattenvård samt Framgångsrikt företagande har också skett och dessa har nu fungerande styrgrupper och verksamhetsplaner framtagna.

Under projektet har en rad arrangemang genomförts i samarbete med Agroväst Gröna möten, vilket har fungerar mycket bra. Detta har lett till en stärkt kunskapsöverföring och samverkan mellan de gröna näringarna och forskningen, vilket bidrar till en mer hållbar, lönsam och robust matproduktion i Västsverige. Agrovästs FoI-program är nu väl fungerande forum för att lyfta och komma vidare med behov och utmaningar inom de tematiska områdena trädgård, mark- och vattenvård samt företagande. Det har skett 10 arrangemang i form av seminariedagar med syfte att samla företag och forskare. Arrangemangen har skett i samverkan med Gröna möten. Två teknikdemonstrationer i fält har genomförts för att stimulera nätverk och samarbeten kring specialmaskiner för att effektivisera sådd och ogräsbekämpning.

Det har också skett en vidareutveckling av det nyuppstartade FoI-programmet Tillväxt Trädgård. Under projektet har programmet verkat för att sprida kunskap kring LRFs satsning på extremväder att nå ut med sina utbildningsinsatser vilket har kommit till nytta för odlare i vårt område. Två aktiviteter har genomförts i samarbete med Gröna möten och projektet PestNu. En studieresa till Hortofältdag i Skåne har anordnats. Programmet har även deltagit på Logårdsdagen. Studiebesök med SLU på Ljusgårda har genomförts.

Inom de tre FoI-progammen har arbetet med styrgrupperna gjort att Agroväst har stärkt sin förmåga att öka samverkan mellan forskning och företagare inom de gröna näringarna i Västsverige. Genom riktade och träffsäkra arrangemang har både lantbrukare, forskare och rådgivare kunnat aktivt kunnat delta i arrangemang och träffar inom projektet. Detta har varit ett fungerande forum för att lyfta och komma vidare med behov och utmaningar inom FoI- områdena trädgård, mark- och vattenvård samt företagande.

Tre satsningar för ett gemensamt mål:

Trädgård

(frukt, bär, grönsaker och prydnadsväxter) är ett utpekat område med stor utvecklingspotential i Västra Götaland, och med en starkt växande efterfrågan. Ett viktigt utvecklingsområde är gröna proteiner. Idag produceras 70 % av all svensk frukt och grönt i Skåne.

Mark- och vattenvård

Detta är ett område som rönt intresse under några år, men som nu aktualiserats rejält hos lantbruks- och handelsföretag. Fler åtgärder krävs för att bibehålla och öka markens bördighet och motståndskraft mot torka och skyfall, minska växtnäringsläckage och skydda våra vattendrag. Även många betesmarker har ett dikningsbehov.

Framgångsrikt företagande

Detta är ett område som lyfts såväl av LRF såsom inom forskningen under senare år. Utvecklingen visar på färre men större lantbruksföretag med större arealer och djurbesättningar, vilket ställer ökade krav på företagsledaren vad gäller arbetsledning, affärsmannaskap och management. Även en allt mer föränderlig omvärld i form av t ex teknikutveckling och klimatförändringar ställer ökade krav på företagsledaren.

Projektaktiviteter

  • Nyetablering av FoI-programmen mark- & vattenvård och framgångsrikt företagande.
  • Vidareutveckling av FoI-programmet tillväxt trädgård väst.
  • Utbildningsinsatser, teknikdemonstrationer och studiebesök riktade till trädgårdsodlare.
  • Kunskapsbaserade, inspirerande arrangemang inom de tre programmen.
  • Inventera och identifiera behov av forskning och teknisk innovation inom de tre programområdena.

Projektledare

Agnes Falkenber Brolin projektledare | Agroväst

För mer information kontakta:
Agnes Falkenberg Brolin: Projektledare Agroväst
E-mail: agnes.falkenber@agrovast.se

Finansiärer

Projekttid: avslutas 2023-03
Projektnr: 9050

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2024
 Agroväst. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram