Det övergripande målet i projektet DivGrass är att främja både den biologiska mångfalden och resiliensen mot klimatförändringar på gårdar med mjölkproduktion. Genom att öka den biologiska mångfalden i vall- och betesmarker med olika arter som tåler torka och även rikligt med nederbörd, ökas möjligheten för uthållighet och därmed resiliens mot klimatförändringar i gräsmarkerna.
Med en ökad resiliens inom mjölkproduktionen säkerställer vi att även om markerna utsätts för klimatförändringar med mer/mindre nederbörd och högre temperatur så kommer de att fortsätta producera till våra livsmedelsproducerande djur. Trenden de senaste åren är varmare och torrare väder under vegetationsperioden samtidigt som vinterhalvåret har inneburit mycket regn i Västra Götaland. Utmaningen för våra livsmedelsproducenter ligger i att öka sin kunskap om olika tåliga gräs/baljväxter som lämpar sig för djurfoder i området. Detta ger ett robustare lantbruk och leder till ett konkurrenskraftigt näringsliv i framkant. Ett klimatanpassat lantbruk kommer att främja entreprenörskap och företagande.
Projektet kommer att stärka innovationskraften genom att accelerera utvecklingen av programvara för att mäta parametrar av biologisk mångfald med drönare, utföra tester och demonstrationer på gårdar.
Syftet med detta arbetspaket är att förbereda arbetssätt och data, knyta gårdar till projektet, insamling av data, produktionsdata från medverkande gårdar och utveckla och testa AI-teknik och mobil-applikation.
Syftet med detta arbetspaket är att få till både kort- och långsiktig kunskapsöverföring i olika former för både lantbrukare och rådgivare. Både praktisk och vetenskaplig kunskap sammanställs så det går att bland annat använda på fältträffar och i workshops. Utbyten mellan lantbrukare och rådgivare i de olika projektländerna är en viktig del och det finns också aktiviteter som syftar till att sammanlänka landsbygd och stad.
Målet med detta arbetspaket är att få insikt om mervärden i biodiversitet i gräsmarker, dess skötsel och de ekonomiska resultaten i mjölkdjursbaserad produktion. Detta utförs genom att tillämpa, testa och utvärdera om det går att förbättra den biologiska mångfalden på de gårdar som valdes ut i AP1. Aktiviteter i detta arbetspaket fokuserar mycket på fälttester och utvärdering samt spridning av resultat.
Målet med detta arbetspaket är att kommunicera projektet och resultaten till beslutsfattare för att bibehålla och öka den biologiska mångfalden i gräsmarker. En viktig aktivitet är att få förståelse om vari hinder för biodiversitet i gräsmarker ligger och hur det skiljer sig mellan olika lantbrukare och regioner. Detta görs genom regionala fokusgrupper med både lantbrukare och rådgivare.
Projektet har 9 projektpartners från 5 olika länder (Sverige, Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike). Projektet leds från Vechta Universitet i Tyskland ihop med en styrgrupp som har nära samarbete med ledarna i de olika arbetspaketen.
Från Sverige deltar Agroväst och Hushållningssällskapet Sjuhärad med stor kunskap och erfarenhet inom kommunikation och försöksverksamhet inom gräsmarker och grovfoder. Dessa organisationer har även stort kontaktnät inom lantbrukarkåren.
Från Tyskland medverkar Vechta Universitet som har stor erfarenhet av komplexa projekt samt Georg-August-Universität Göttingen, Stiftung Öffentlichen Rechts som bedriver forskning på biodiversitet.
Från Belgien kommer Boerennatuur Vlaanderen med kompetens inom biodiversitet, mark, vatten, landskapsvård och klimatförändringar. Från Belgien kommer även Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland, som jobbar med projekt kopplade till landsbygd, teknik samt företagsutveckling. Belgien har även med sin största lantbruksorganisation i form av Boerenbond samt Vlaamse Landmaatschappij.
Från Holland bidrar Universitetet i Utrecht, Holland, med sin kunskap om ekologi och socio-ekonomi i arbetspaket 3.
Från Holland kommer även Spectro-AG BV som utvecklar AI-lösningar för drönare och satelitbaserade tjänster och kommer bygga appen som är kopplad till projektet.
Från Frankrike deltar Chambres Régionales d’agriculture de Bretagne som har lantbruksnära projekt inom gräsmarker och biodiversitet.
Agroväst projektnummer: 6437
Projekttid: 2023-09-01 - 2027-09-31
Projektledare
Agroväst Livsmedel AB
Telefon: 0761 - 07 81 74
E-post: andrea.von.essen[at]agrovast.se