ROLIS - ett livsmedelsstrategiskt projekt

Det tidigare projektet "Rätt från slätt" har banat väg för ett nytt projekt som godkändes under våren och som går under benämningen ROLIS, där vi har förmånen att vara en del i samverkansgruppen.

De gröna näringarna är stora och viktiga för en lantbrukskommun som Grästorp, mitt på bördiga Västgötaslätten. I projekten Rätt från slätt och ROLIS undersöker man möjligheterna till att lokalt odla och förädla proteingrödor för humankonsumtion.

Baserat på erfarenheter och slutsatser från projektet Rätt från slätt startas projektet ROLIS; Robust Livsmedelsförsörjning genom Samverkan, förädling och cirkulära flöden.

Projektperiod 2023-2025.

ROLIS logotype | Agroväst

Aktuellt

ROLIS slutkonferens

Den 18 februari 2025 bjuder projekt ROLIS – Robust livsmedelsförsörjning i samverkan in till slutkonferens för att dela med sig av insikter och resultat från sitt arbete med livsmedelsberedskap och västsvensk solrosodling.

I februari hölls en inspirerande slutkonferens för projektet, där vi summerade 2 års arbete med att stärka livsmedelsproduktionen i Sverige. Konferensen, arrangerad av Agroväst Gröna Möten och ROLIS-projektet, ägde rum på Vara Konserthus och samlade experter, lantbrukare, forskare och kommunrepresentanter för att dela insikter och erfarenheter.

Vad har vi utforskat i projektet?

  • Alternativa grödor som solrosor för ökad diversifiering i lantbruket
  • Cirkulära flöden och hållbara odlingsmetoder
  • Beredskapslivsmedel
  • Samverkan mellan kommuner, myndigheter och rådgivare, lantbruk och livsmedelsbranschen

Några av dagens höjdpunkter:

Solrosodling i Sverige – Resultaten visar att vi behöver utforska och förbättra skördemetoder, hitta sätt att minska viltskador och utveckla efterbehandling för bättre kvalitet.
Livsmedelsberedskap – Hur kan vi minska sårbarheten i vårt livsmedelssystem? Vi fick insikter om robusta lantbruk, ökad offentlig upphandling av svensk lokal mat och ett ökat behove av samverkan mellan kommuner och producenter.
Beredskapsmat – Vi fick smaka på framtidens beredskapsmat, bland annat en risotto på lokal vete
Sveriges självförsörjningsgrad – Från 75% på 90-talet till 50% idag. Hur kan vi vända utvecklingen?

Sofie Skalstad, Grästorps Kommun och projektledare i ROLIS, sammanfattade dagen:

"Vi hoppas att ROLIS har inspirerat fler att dela kunskap, samverka och ta initiativ till nya projekt inom livsmedelsberedskap. Learning by doing har varit nyckeln till framgång!"

ROLIS projektledare - Sofie Skalstad | Agroväst

Tack till alla som deltagit och bidragit till projektet! Arbetet för en mer robust och hållbar livsmedelsförsörjning fortsätter – och vi hoppas att fler vill vara med på resan.


Solrosor i Sverige - Finns det potential för solrosor som en ny kommersiell gröda? Läs den senaste artikeln i Tidningen Lantmannen 2025-1

ROLIS artikel Lantmannen | Agroväst

I projektet ROLIS har man provat att odla Solrosor i västsverige för att se hur vi kan stärka den lokala livsmedelskedjan.

I projektet så har man provat att odla två olika sorter, en frösort och en oljesort. Hälften av fälten var ekologiska och hälften var konventionella som man provodlade på tolv olika platser, enligt projektledare Sofie Skalstad, Grästorps Kommun.

Under odlingssäsongen har man haft en del problem med viltskador och det gjorde till sist att skördenivåerna landade på 1200 kilo per hektar i stället för förväntade 1500 kilo.

Nästa steg är att Skeby Gårdar i Källby ska vidareförädla de skördade skolroskärnorna för att se om det finns en framtid i att odla lokalet istället för att importera solrosfrön som man gör i dag.


Samverkansprojekt

Ytterligare två kommuner har tillkommit i projektet, som nu består av Essunga, Götene, Lidköping, Vara, Vänersborg och Skara, med Grästorp som projektägare. Projektet genomförs i samverkan med RISE, Hushållningssällskapet Västra, Agroväst, Civilförsvarsförbundet, Naturbruksförvaltningen, LRF och Lokalproducerat i Väst. Därutöver kommer lantbrukare och förädlingsföretag att bjudas in att medverka.

Under förra projektperioden identifierades förädlingen av de lokalodlade grödorna som en flaskhals, därför kommer man nu att samverka med förädlingsföretag. Vilka grödor och förädlingsprodukter är förädlingsföretagen intresserade av, och kan de grödorna odlas hos lokala lantbrukare? Det är en av frågorna som kommer att undersökas i projektet.

I de sju deltagande kommunerna har man en mycket hög självförsörjningsgrad där vi producerar råvara högt över den egna självförsörjningsgraden, men här finns inte ens det första steget med rensning och paketering av exempelvis proteinråvaror. Därför riktar ROLIS in sig mer mot förädlingsföretagen.

Projektledare för ROLIS är Sofie Skalstad, och dessutom arbetar Ali Taimory, kock och livsmedelstekniker, med ett testlabb för lokala pilotprodukter. Där kommer han kommer tillsammans med förädlingsföretag att ta fram ett antal testprodukter av så kallade sidoströmmar, alltså sådant som annars inte blivit mat. Det kan handla om grönsaker eller råvaror som är helt livsmedelsdugliga, men som av olika skäl inte hamnar i hyllorna i livsmedelsbutiken.

”-Projektet går under namnet ROLIS; Robust Livsmedelsförsörjning genom Samverkan, förädling och cirkulära flöden, men vi kommer fortsätta använda oss av Rätt från slätts plattformar och uttryck som nu är inarbetade och relativt välkända,” fortsätter Sofie Skalstad projektledare Grästorps Kommun.

Bakgrund

Tidigare projekt - Rätt från Slätt

Under 2020-2022 drev Grästorps kommun det EU-finansierade projektet Rätt från slätt för att undersöka hur mer mat som produceras lokalt också kan ätas lokalt. Projektet skedde i samverkan med Essunga, Götene, Vara och Vänersborgs kommuner. Hushållningssällskapet Västra, Lokalproducerat i Väst och LRF Västra Götaland fanns med i projektets referensgrupp. Lokala lantbrukare och kommunernas kostenheter deltog också i projektet.

Projektägare:

Sofie Skalstad, projektledare Grästorps Kommun. Tel 0514-580 03

Projektledare Agroväst

charlotta.wangdahl-kommunikation | agroväst

För mer information kontakta:
Charlotta Wångdahl
Kommunikatör/Projektledare Agroväst
E-mail: charlotta.wangdahl@agrovast.se

Thomas Börjesson | Agroväst

För mer information kontakta:
Thomas Börjesson
Projektdeltagare Agroväst

E-mail: thomas.borjesson@agrovast.se

Samverkansprojekt

De kommuner som deltar i projektet är Essunga, Götene, Lidköping, Vara, Vänersborg och Skara, med Grästorp som projektägare.

Projektet genomförs i samverkan med RISE, Hushållningssällskapet Västra, Agroväst, Civilförsvarsförbundet, Naturbruksförvaltningen, LRF och Lokalproducerat i Väst. Därutöver kommer lantbrukare och förädlingsföretag att bjudas in att medverka.

Projektet finansieras av:

• Jordbruksverket

• Åse Viste Fonden

• Sparbanksstiftelsen Lidköping

• Sparbanken Skaraborg AB via Sparbankstiftelsen Skaraborg

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2025
 Agroväst. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram