Framtid trädgård

Framtid Trädgård logo | Agroväst

Allmänt om projektet

Framtid trädgård är ett projekt som syftar till att förstärka Tillväxt Trädgårds Väst insatser i att öka konkurrenskraften inom trädgårdsnäring i Väst Sverige, samt ha ett internationellt perspektiv under sina aktiviteter och informationsflöde. Projektet varar under perioden 2021-10-12-2025-04-05.

Projekt Framtid trädgård | Agroväst

Agroväst driver sedan ett par år tillbaka forsknings- och innovationsprogrammet Tillväxt Trädgård Väst som jobbar för att stärka konkurrenskraften inom västsvensk trädgårdsproduktion. Framtid trädgård kommer att stödja och ge en möjlighet att få ett komplement och förstärkning med internationell prägel.  

Intresset för svenskproducerad mat har ökat de senaste åren och gett en stigande efterfrågan på svensk frukt och grönt, där även pandemin har ytterligare förstärkt denna utveckling. Andra klimatrelaterade problem som alltmer växlande väder med periodvis torka eller väta ställer delvis också nya krav på odlingarna och odlingstekniken. 

Västsverige har en god potential att öka odling av trädgårdsgrödor och idag finns drygt 1.000 företag inom frukt, bär och grönsaksproduktion. Det finns en stor kunskapsbank bland odlarna samt det ökande intresset för trädgårdsodling ger detta projekt möjlighet för nya och redan etablerade företag, små som stora, att få mer samverkan och ta del av nya teknik och forskning nationellt samt internationellt. Det finns också en stor potential att stärka den svenska konkurrenskraften genom att erbjuda erfarenhetsutbyte mellan yrkesodlare i olika typer av produktionsinriktningar och olika grödor.

Syfte och mål

Syftet med Framtid trädgård är att utveckla, utbilda, ge kunskapsutbyte nationellt och internationellt samt ge ett större nätverk bland verksamma kommersiella odlare av frukt, bär och grönsaker inom trädgårdsbranschen i västra Sverige. De mål som projektet ska jobba efter är att:

  • Anordna två branschdagar med mål att attrahera en bredd bland deltagarna som ex. naturbrukselever, odlare med olika odlingsteknik och grödor, olika branscher inom den gröna näringen och rådgivare. Fokus ska vara kring de aktuella ämnen och problem som odlare utsätts för i dagsläget och hålla en hög nivå, där även internationella föreläsare deltar.
  • Börja bygga upp ett internationellt nätverk där kontakt tagits med minst fyra olika länder där ett kunskapsutbyte har påbörjats.
  • Samt att tre olika försök har presenterats för svenska odlare i form av filmer.   

Målgrupp

Projektets primära målgrupp är alla som är kommersiella odlare av frukt, bär och grönsaker inom trädgårdsnäringen, samt personer som vill och planerar att starta nya odlingar av frukt, bär och grönsaker i Västra Götaland och Halland.
Den sekundära målgruppen är de företag och aktörer som möjliggör ökad konkurrenskraft hos den primära målgruppen, såsom rådgivare, branschorganisationer och leverantörer av teknik och insatsvaror.

Långsiktig effekt

Att kommersiella odlare av frukt, bär och grönsaker inom trädgårdsnäringen, samt personer som vill och planerar att starta nya odlingar i väst Sverige, har anpassat ny kunskap från forskning och försök från andra länder till västsvenska förhållanden och använder detta i odlingarna. Västsvensk odling ligger i framkant för att möjliggöra odling på våra breddgrader genom att vara med i genomförandet av samverkansprojekt med andra länder. Samt fått ett större kontaktnätverk där kunskaper kan utbytas mellan odlare och andra verksamma aktörer i Sverige och andra länder.

Projektledare

Amanda Ahlqvist, projektledare | Agroväst

För mer information kontakta:
Amanda Ahlqvist: Projektledare Agroväst
E-mail: amanda.ahlqvist@agrovast.se

Finansiärer:

Projekttid: 2021-10-12-2025-04-05
Projektnummer: 8804

Logotype Jordburksverket
EU-flaggaEuropeiskajordbruksfonden

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2024
 Agroväst. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram