Tuff konkurrens för ekoprodukter under 2017

 

Paret Olle och Cecilia Ryegård har lyckats skapa ett engagemang kring ekologisk mat som vi inte kan annat än uppskatta. Med sitt familjära och samtidigt professionella sätt har de lyckats samla hela värdekedjan,

som Olle på sin gotländska dialekt säger "Från mylla till hylla”. De målar upp marknadsläget för eko i Sverige vackert, konstnärligt, med siffror i svart och vitt mot en bakgrund av färgstarka entreprenörer som visar att det går att satsa ekologiskt. Och detta i en förgylld, glittrande sal. Ja, inte ens regeringens ministrar kunde hålla sig borda detta året. Det är inte utan att man bländas och rycks med i den positivism som finns om framtiden för svensk, ekologisk mat.

KRAV - en fyr som ska lära oss konsumenter att navigera rätt

Årets inledande föredrag hölls av Anita Falkenek från KRAV. Hon presenterade ny strategi för en certifiering som haft ett tufft år där fler mervärden konkurrerat om uppmärksamheten i butik.
Anita lovar att göra KRAV till den fyr som ska lysa riktigt tydligt och hjälpa kunden navigera rätt – mot ett mer hållbart val i butik. De bygger också upp ett attraktivt lojalitetsprogram där medlemmar kan ta del av bra avtal för t ex investering i solenergi.

Sveriges ekoandel på förgylld plats

2017 års marknadsrapport sammanställd av Ekowebb redovisar en svensk ekoandel i butik på 9,3%. Det borde ge oss silvermedaljen, enligt Cecilia. Vi ligger inte långt efter Danmark som är bäst i klassen med en ekoandel på 11%. Cecilia menar att i Danmark finns en mer tydlig diskussion kring viktiga frågor om renare vatten som bidrar till fortsatt försäljningsökning av eko. Det finns också en politisk diskussion om möjligheten att sänka matmomsen på ekologiska livsmedel. I Sverige har mervärden som närproducerat/lokalt vuxit sig starka och påverkat ekoförsäljningen negativt under 2017. Under 2017 var det följande produktgrupper som var störst (i storleksordning): mjölk, vin, banan, ägg, färska kryddor.

Cecilia pekade på en ny viktig trend som redan etablerats i USA, High dense food, med fokus på vilka näringsämnen enskilda produkter har.

EU:s ekoförordning behöver moderniseras enligt Domeij

Åsa Domeij, miljöchef Axfood, tog tillfället i akt att påpeka att nuvarande ekoförordningen behöver moderniseras. "Vi har ett vägval att göra framåt", menade hon. Antingen driver vi gemensamt frågan gentemot EU eller låter vi KRAV blomstra och utveckla sitt regelverk där den nuvarande förordningen saknar tydliga riktlinjer. "Smaka på tanken på en märkning av hållbar mat utan styrning av byråkrati och förordningar", var Åsas visionära idé till publiken och de två ministrarna på plats: landsbygdsministern och miljöministern. Ekomarknaden är i sin mognadsgrad och har fått starka konkurrenter i t ex vegomat. Det finns dock potential att fortsätta växa inom eko, inte minst bland färdigrätter och andra mer förädlade livsmedel som marmelader och sylter, menade Åsa.

Bucht visar nyckeln till framgång

Kopplingen mellan mat och hälsa blir tydligare, menar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Han påpekade också att det fortfarande är så att vi producerar mindre än efterfrågan. Dessutom har den nya upphandlingslagen gett möjligheter att lägga in ökade krav om miljömedvetenhet. "Nästa steg är nu att utbilda upphandlare så vi styr dessa nya möjligheter mot mer svenskt och mer ekologiskt", fortsätter Bucht. "Lägger man där till det ökade intresset för våra råvaror och ekologiska produkter i andra länder så har svenska råvaruproducenter en fantastiskt framtid. Nyckeln till att lyckas heter hållbar produktivitet genom hela livsmedelskedjan", säger en engagerad landsbygdsminister i sitt tal till gästerna på Grand Hotell. Nyligen hemkommen från Berlin och Sveriges stora satsning på Grüne Woche underströk Bucht vikten av att lyckas exportera jordbruksprodukter och att regeringen nu lägger extra resurser på att marknadsföra Sverige som livsmedelsexportör utomlands.

Det var tjugonde gången som Ekowebb arrangerade en konferens i galaformat. Från att första åren samlat ett fåtal med intresse för ekologisk odling i Hushållningssällskapets lokaler i Skara till att 25 januari visa på en näring som utvecklats framgångsrikt och en gala på Grand Hotell i Stockholm som lockar hela värdekedjan att vara med och fira. Gröna Möten fanns representerade och kunde glatt konstatera att alltfler hört talas om våra evenemang i en oberoende mötesplats för de gröna näringarna i Skaraborg och Västra Götaland.

Ulrika Åkesson

Agroväst Livsmedel

Foto Ulrika Åkesson

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2024
 Agroväst. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram