Samverkansprojektet ”Lokal produktion och förädling av frysta grönskördade bönor” syftar till att lägga grunden för ett långsiktigt och lönsamt samarbete gällande odling och förädling av frysta grönskördade bönor i närområdet kring Toppfrys produktionsanläggning i Brålanda. I Västra Skaraborg och Dalsland finns unika förutsättningar med lång erfarenhet av att odla och förädla baljväxter i form av grönskördade ärtor.
En satsning på grönskördade bönor är ett naturligt steg för att involvera fler odlare och utveckla samarbetet mellan lokala odlare och Toppfrys. Gröna bönor är en resurssnål och kvävefixerande proteingröda med en starkt växande efterfrågan. Intresset för och efterfrågan på växtproteiner är stort i Sverige. Olika trender som driver på efterfrågan är: hälsa och välmående, mer vegetariskt på tallriken och det ökande intresset för lokalproducerad och svensk mat. Idag används åkerbönan främst som djurfoder, men det finns goda möjligheter och ett mycket stort intresse för att använda bönan även som livsmedel. I handeln ser man en del nya livsmedel baserade på eller innehållande olika typer av bönor. T ex snacks, färdigmat, ”spread” och pasta. Projektet kommer fylla behovet av mer kunskap om odling och beredning för att kunna garantera kvalitet och leveransprecision inför lansering av nya produkter på marknaden.
Åkerbönan är lättanvänd, mångsidig har en mild smak.
Frysta grönskördade åkerbönor är lättanvända och kan användas hela (utan balja) som grönsak, i sallader och olika maträtter. Hackad eller mixad passar den i biffar, bollar, mixad soppa, dipp, pesto röror, turboglass, parfait och bröd. De kan användas på ungefär samma sätt som gröna, frysta ärter eller sojabönor.
I projektet har vi tagit fram en receptbok. Broschyren är utarbetad av Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Västra på uppdrag av projektet.
Inom ramen för projektet kommer följande aktiviteter att genomföras under perioden 2020-2022.
Thomas Börjesson, projektledare på Agroväst intervjuades av Sveriges Radio, P4 Väst angående ett projekt som pågått i två år och där Thomas är projektledare.
Efterfrågan på bönor har ökat i och med att allt fler väljer vegetarisk mat.
Åkerbönan är lättanvänd, mångsidig har en mild smak.
Frysta grönskördade åkerbönor är lättanvända och kan användas hela (utan balja) som grönsak, i sallader och olika maträtter. Hackad eller mixad passar den i biffar, bollar, mixad soppa, dipp, pesto röror, turboglass, parfait och bröd. De kan användas på ungefär samma sätt som gröna, frysta ärter eller sojabönor.
Projektbudgeten omsluter 4,7 miljoner kronor, varav drygt 4,26 miljoner kronor erhålls i stöd genom:
Agroväst Livsmedel AB är ett utvecklingsbolag med uppdrag att stärka de gröna näringarna i Västra Götaland. Agroväst har lång erfarenhet av att driva både nationella och internationella projekt för att stärka de gröna näringarna. Företaget driver även egna forsknings- och innovationsprogram med målsättning att öka lantbrukets lönsamhet, långsiktigt och hållbart. Agroväst har sitt säte på SLU Campus i Skara. Agroväst är projektägare och ansvarar för övergripande projektledning och kommunikation.
Västra Sveriges konservväxtodlarförening samlar ca 200 odlare i nordvästra Västra Götaland som odlar ärtor för leverans till primärt Toppfrys, och har därmed stor erfarenhet av och intresse för odling av baljväxter. Föreningen bevakar odlingsfrågor kring konservväxter samt prisförhandlar åt odlarna.