Vinnarna av Unga Landsbygdspriset i Väst 2020

Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd utsåg den 14 maj de båda vinnarna av Unga Landsbygdspriset i Väst. Diplomcheck och blommor delades i Skara 29 maj ut av Kristina Jonäng (C), ordförande i regionutvecklingsnämnden. Medverkade gjorde även Lars Berg (C), kommunstyrelsen i Skara. 3 juni offentliggjordes ytterligare vinnare av Unga Landsbygdspriset i Väst 2020: Marcus Karlsson, Härryda Karlsson. Priset delades ut av Helena Holmberg, 1:e vice ordförande regionutvecklingsnämnden VGR. Medverkade gjorde även Fredrik Olsson, näringslivschef Härryda kommun. Regionutvecklare Anna Johansson tackar för alla goda bidrag och inspirerande kandidater som vi i år fått ta ställning till.

Eldost från Skara

Årets pristagare är nominerade för tredje gången i rad och har år efter år visat på utveckling i sitt företagande. Filip och Sara startade sin verksamhet med en vision om en ny produkt, en ekologisk och svensk motsvarighet till halloumi.

Från en matvagn, till eget mejeri, till att leverera till kända restauranger, har Filip och Sara nu lyckats sälja in sin produkt till dagligvaruhandel. Pristagarna var tidiga i branschen med sin idé och efterfrågan har ökat enormt vilket har gjort det möjligt att bygga ut och anställa.

Filip och Sara brinner för fler arbetstillfällen i en levande landsbygd. De värnar om sin småskalighet och vill skapa samhällsnytta genom att som små aktörer vara förebilder och erbjuda marknaden fler alternativ.

Årets pristagare tänker på alla aspekter av hållbarhet i sitt företagande, bidrar till innovation på landsbygden samt inspirerar andra unga. Filip och Sara tar ställning för svenskproducerade och miljövänliga livsmedel med sin produkt – Hokus Pokus Filliostus!

Filip och Sara vill lämna som budskap till andra unga entreprenörer: ”Gör först, tänk sen! Det är bara att köra."

Peas of Heaven

Med stor drivkraft och kreativitet har årets pristagare gjort ett framgångsrikt generationsskifte i det över det 100 år gamla familjeföretaget i Härryda.
Utifrån en god omvärldsanalys, stor förändringskraft och ledarskap har Marcus bidragit till att företaget utvecklat nya produkter, ökat antalet anställda och visat på ökad tillväxt.

Genom ett omfattande produktutvecklingsarbete med många utmaningar har Marcus drivit lanseringen av ett nytt veganskt sortiment som komplement till företagets traditionella charkproduktion.

Årets pristagare är ett bra exempel på ett etablerat företag som har tagit sig an klimatutmaningen och de nya affärsmöjligheter som dyker upp när konsumenterna ställer om. Marcus har via Peas of Heaven lyckats lansera sina produkter i de stora dagligvarukedjorna samt skapat ett stort intresse både nationellt och internationellt. Förutom framgångsrikt företagande på en liten ort bidrar årets pristagare till att driva på utvecklingen av svensktillverkade veganska produkter.

Marcus tips till andra unga entreprenörer är att det viktigaste är att aldrig stanna upp utan bara köra! Och att man måste göra misstag för att vinna.

Kriterier för priset

Pristagarna ska ha drivit sitt företag på ett framgångsrikt sätt med sin huvudsakliga omsättning på landsbygden. Det kan vara traditionellt lantbruksföretagande eller företagande inom helt andra branscher. Priset värdesätter ekonomiskt framgångsrikt företagande, miljöhänsyn, sociala aspekter, samhällsnytta och nya arbetstillfällen. Priset delas ut till personer mellan 15-30 år  och priset delas ut för insatser gjorda till och med föregående år. Priset ska hjälpa till att mobilisera och synliggöra ungt företagande på landsbygden. Som landsbygd räknas i praktiken hela Västra Götaland utom de 20 största tätorterna.

Ulrika Åkesson, Agroväst
Textredigering

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2024
 Agroväst. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram