Potatistema i Nossebro 31 oktober 2018

Västra Götaland är ett av de område i Sverige där det odlas mycket potatis. I samma vecka som vi firar potatisens dag (26 oktober) hålls sedvanlig marknad i Nossebro. Då med fokus på potatis.
Vi har idag flera hundra sorters potatis som odlas kommersiellt i Sverige. 2017 odlades 527 000 ton potatis i Sverige, vilket var lägre än de senaste fem åren med 3%.

Hur ser odlingsläget ut 2018? Vilka utmaningar står svensk potatisodling inför? I samband med Nossebro marknad 31 oktober arrangerar Gröna Möten tillsammans med samverkansplattformen LAB190 och Interreg North Sea Regionprojektet REFRAME ett eftermiddagsseminarium om hur vi kan samverka för att möta utmaningarna.

Välj rätt utsädesgröda

Seminariet handlar om hur vi får svenskodlad potatis oftare när vi äter ute, i skolan eller på sjukhuset. Naturbruksförvaltningen tillsammans med Länsstyrelsen har studerat på vilket sätt vi kan korta handelskedjan och nå avtal som gynnar regionalt odlad potatis.

Katarina Holstmark från Jordbruksverket poängterar vikten av att noggrant välja sin utsädespotatis för att undvika besvärliga sjukdomar i potatisodlingen. Seminariet hålls i Biografen Stjärnan i Nossebro och det är kostnadsfritt att delta. Läs hela programmet och anmäl dig via evenemanget på Gröna Möten.

Ulrika Åkesson, Agroväst
Text & Bild

   

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2023
 Agroväst. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram