I detta projekt som finansieras av Lantmännens forskningsstiftelse, undersöker vi om man kan använda falltal vid inleverans som en parameter när man bedömer hur länge man kan lagra maltkorn utan att groningsegenskaperna försämras. Övriga faktorer som man vet spelar roll är vattenhalten på maltkornet och lagringstemperaturen. Målsättningen är att ta fram ett hjälpmedel som kan användas på siloanläggningar för att bestämma när man senast bör ha levererat ett maltkornsparti, baserat på falltal, lagringstemperatur och vattenhalt.
Falltalsanalyser görs idag på råg och vete för att bedöma bakningsduglighet och utrustningen finns redan på många håll där spannmål tas emot och innebär att spannmålsprovet mals och blandas med vatten varefter man värmer blandningen och låter en kolv sjunka genom blandningen.
Om detta går fort, innebär det att falltalet är lågt och att stärkelsen i spannmålen brutits ner, vilket i sin tur tyder på att den inte är så lämplig för bakning och, vilket projektet får utvisa, kanske inte heller behåller grobarheten så länge.
Maltkornsprover av sorten Planet levereras från tre av Lantmännens mottagningsplatser i landet, Malmö, Lidköping och Köping. När de kommer till oss rensas de och vi mäter också vattenhalt. Därefter mäter vi falltal och de delas upp i två hinkar, en som lagras svalt, vid cirka 13° och en som lagas vid rumstemperatur.
Efter cirka 3, 6 och 9 månader tar vi ut prover för att mäta groningsegenskaper, vilket utförs på Lantmännens laboratorium i Svalöv.
Projektet leds av Agroväst där Thomas Börjesson och Lina Freden arbetar i projektet. Dessutom medverkar Hugo Westlin, RISE.