Energiboost för lokala livsmedelsproducenter

"Våga kliv utanför komfortzonen och satsa på din vision". Med de orden startade Fia Gulliksson, matkreatör och entreprenör, årets upplaga av Stortinget, arrangerad av Lokalproducerat i Väst. Medlemmar och intressenter var inbjudna under temat entreprenörskap och hållbar tillväxt. Fia var moderator och höll ett av inspirationsföredragen. Hon berättade om sin egen resa med en handelskraftig mamma som största förebild. Hennes drivkraft idag är framför allt att skapa en förändring av matsystemen. "Vi behöver utveckla livsmedelsnäringen på ett mer holistiskt sätt". Fia beskriver sig som jordnära och mångfacetterad. Hon driver fem bolag och den senaste satsningen är att starta restaurang och bar i London, i det anrika huset Pantechnicon. "En fantastisk möjlighet att få vara delaktig i att skapa en samlingspunkt för nordisk och japansk kultur".

Entreprenörens vardag utan glamour

Björn Sederblad, tidigare VD för Skånemejerier, numera entreprenör och konsult inom livsmedelsbranschen berättade om satsningen på det egna bolaget Swedish Zip. Konceptidén är att tillgodose enväxande skara av människor som önskar fler alternativ än bara mjölk i kaffet. Hans jig-förpackningar innehåller förutom svensk mjölk, de växtbaserade alternativen soja-, mandel-, kokos- och havredryck. Han berättade på ett personligt sätt om omställningen från att ha en stor organisation bakom sig till att vara ensamföretagare med ett stort ansvar för alltifrån kalkyler, produktion och marknadsbearbetning. "Jag trodde att jag efter tio års om VD på Skånemejerier visste hur man gjorde, men jag hade faktiskt inte en aning". Han startade med föresatsen att det skulle ta ett år att sätta produkterna på marknaden. Nu, när ett år har gått, inser han att han förmodligen inte kommer kunna redovisa någon nämnvärd vinst de kommande två åren. "Som entreprenör är man alltid fri, men aldrig ledig", kunde han konstatera och många av deltagarna nickade instämmande.

Stortinget - en viktig mötesplats

Stortinget är en viktig mötesplats för de lokala producenterna och det gavs god tid för spontana samtal med andra producenter och med de medverkande samverkansaktörerna från Livsmedelsacceleratorn, Länsstyrelsen, Klimat 2030, Eldrimner och Gröna Möten. Flera föredragsspår erbjöds med fördjupningar i allt från marknadsföring, ekonomi och entreprenörskap. Bjertorp bjöd på en härligt avslappnad miljö och god mat med starkt lokal prägel.

Gröna Möten fångade Marcus  och Fia i eftermiddagsvimlet. "Det är riktigt kul att se att så många kommer till Stortinget. Jag är så stolt över att vi har så många duktiga småskaliga livsmedelsproducenter i vår region", kommenterade en nöjd Marcus.

Ulrika Åkesson, Agroväst
Text & bild

 

 

 

 

 

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2024
 Agroväst. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram