Under mässdagarna på Borgeby Fältdagar 2023 så kunde besökarna delta i en frågetävling som handlade om Green Valleys 2.0 som är ett av våra projekt. Läs mer om projektet nedan.
Vi gratulerar Emil Hasselberg som vinnare till presentkort på 500 kr!
Han var den besökare som svarat rätt på frågorna och var närmast i sin gissning i antal ton biomassa/timme som våra försöksanläggningar har i kapacitet. Grattis Emil!
Vad kallas den torra fraktion i skålen?
Rätt svar: Presskaka
Hur många procent protein innehåller koncentratet i flaskan?
Rätt svar. 50%
Hur stor kapacitet i ton tillsammans har försöksanläggningarna i Danmark och Sverige för att framställa biomassa/timme?
Rätt svar: Mellan 12-14 ton
Projektet Green Valleys är ett treårigt EU-projekt om bioraffinering av gräsmarker för att leverera hållbart producerade energiprodukter och proteinfoder. Projektet är ett svenskt-danskt samarbete i Öresund-Kattegat-Skagerrak.
I projektet Green Valleys har vi som mål att etablera en utvecklingsplattform för bioraffinering. Med en anläggning i Töreboda, Västra Götaland och en i Foulum, MidtJylland kommer vi demonstrera hur bioraffinering kan utnyttja gräsmarker till att leverera hållbart producerade energiprodukter och proteinfoder. Genom ett svensk-danskt forskningssamarbete kommer vi kunna visa på hur cirkulär grön bioekonomi kan utnyttja lantbrukets potential. Vi undersöker klimat- och miljönyttan i regionalt odlade vallgrödor där gräset förädlas till hållbar energi och högvärdigt foder.
Pressjuicen från anläggningen utvärderas i ett produktionsförsök med grisar på Naturbruksskolan Sötåsen. Hushållningssällskapet Sjuhärad testar olika lagringsmöjligheter av pressjuicen innan utfodring till grisarna. Aarhus universitet skalar upp resultaten från fodervärderingsförsöken och produktionsförsöken till besättningsnivå och systemanalyser genomförs vid Chalmers.