Artikel i Sydsvenskan från Agrovästs drönarseminarium

20160814

Agroväst drog ihop ett drönardemotält på Borgeby Fältdagar, där företag i branschen fick visa utbudet och användningsområdena. Arrangemnaget fick mycket uppmärksamhet, bland annat i en artikel i Sydsvenskan:

Mike Domant och Therese von Hackwitz är i Borgeby för att sälja drönarprogram för analys i jordbruket.
Bild: Ulf Sundberg

 

 

 

 

 

Naturligtvis regnade det på onsdagen när Borgeby fältdagar öppnade för den första av två dagar.

Arrangörerna hade ändå försökt bekämpa vädrets illvilliga makter genom att ställa upp fler tält än någonsin och se till att vägarna på området är ordentligt grusade.

Ändå klafsade det runt skorna och arrangerande Hushållningssällskapets projektledare Erik Stjerndal, som förståndigt nog försett sig med gummistövlar, konstaterade att en del besökare kanske drog sig för att komma till mässan.
– Regnet gör att det kanske kommer några färre besökare men samtidigt vet vi inte hur det blir. Förra året hade vi 21 500 besökare och kanske kan vi slå det i år, förklarade han.

Erik Stjerndal kunde även berätta att det finns runt 400 utställare på området och att det är 18:e året mässan arrangeras.
Ett av de 400 företagen är göteborgska uppstartsbolaget Farmdrones som är på mässan för att visa sitt dataprogram för analys av värden från drönare.

– Marknaden för drönare har exploderat och bara i USA investerades det förra året över fyra miljarder i nya företag för drönare inom lantbrukssektorn, berättade nyutexaminerade Chalmersstudenten och eventuellt blivande VD:n Therese von Hackwitz.
Hon och några andra avgångselever tog fram dataprogrammet som ett projekt i skolan och nu är meningen att de ska försöka kommersialisera sina ideer.

– Folk är jätteintresserade och vill veta mer. Men ännu har vi inte sålt något, konstaterade hon, men lät sig inte nedslås av det.

– Det finns så mycket man kan använda drönardata till. Allt från att se var det finns ogräs till hur höga proteinnivåerna är i fodret till dina hästar. Har du rätt program kan du lägga över det på ett dataminne som sedan styr din traktor till platsen där det behöver göras något. Till slut kanske bonden kan sitta hemma och låta datorn jobba med traktorer och allt.

Så långt har det inte gått än men både danskar och amerikaner ligger långt framme i att kommersialisera tekniken och är på väg till Sverige.

– Därför måste vi satsa på det här nu så vi inte hamnar på efterkälken, menade Therese von Hackwitz.

Sydsvenskan 29 juni 2016.

Programnyheter

Nyhetsarkiv

© 2017 - 
2022
 Agroväst. All rights reserved. Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.