Sedan tre år tillbaka säljer Bengt-Ove Öberg ved efter energiinnehåll
– Det är bara att köpa en våg och en fuktmätare. Sen räknar man ut hur mycket torr ved det är i säcken och tar betalt för det. Enklare kan det inte bli.
Enkla tips - så gör du
Du behöver: Våg, fuktmätare och miniräknare.
Väg vedsäcken.
Mät fukthalten med flera stickprov.
Räkna ut vedens torrvikt. Om veden väger 400 kilo och fukthalten är 15 procent så blir torrvikten 400 x 0,85 = 340 kilo.
Bengt-Ove Öberg räknar på att all ved innehåller 5,32 kilowattimmar per kilo helt torr ved. Veden i exemplet ovan innehåller då 340 x 5,32 = 1 808,8 kilowattimmar.
Bengt-Ove tar 2,3 kronor per kilo torrvikt för ved med 30 centimeters längd. Det innebär ett pris på 43 öre per kilowattimme. För 50 centimeters längd tar han 2,2 kronor per kilo torrvikt, vilket ger ett pris på 41 öre per kilowattimme.
I Skogsland nummer 8 gav Jan-Erik Liss en känga åt vedhandeln i Sverige.
– Det är skandalöst som man handlar med ved i dag. Man vill ha energi men i stället köper man en volym med ved, vatten och luft, sa han.
I stället för att handla ved i volym så borde den säljas efter energiinnehåll, anser Jan-Erik Liss.
Han får medhåll av Bengt-Ove Öberg, Kalix, som säljer cirka 300 kubikmeter ved per år. För tre år sedan gick han över till att sälja efter energiinnehåll i stället för på volym.
– Det är det mest rättvisa både för mig och för kunderna, säger han. Jag vet att jag får betalt för det jag säljer och kunderna att de får vad de betalar för. Jag ser inga nackdelar.
En del anser att det skulle bli för komplicerat att sälja efter energiinnehåll. Men Bengt-Ove Öberg håller inte med.
– Det är hur enkelt som helst. Med en våg och en fuktmätare tar jag reda på vikt och fuktinnehåll för varje säck. Då kan man räkna ut hur mycket torr ved säcken innehåller. Eftersom all ved innehåller 5,32 kilowattimmar per kilo vid noll procent fukthalt är det bara att multiplicera torrvikten med kilowattpriset för att veta vad säcken ska kosta.
Bengt-Ove Öberg har satsat på en krönt våg och en fuktmätare med certifikat för att mätningarna ska bli exakta. Bägge är proffsprylar men kostade ändå bara 2 300 respektive 1 500 kronor. Vågen fäster han med kedjor på den långbom som han lyfter säckarna med och för varje säck tar han flera stickprov av fukthalten.
– Jag har 1,5-kubikssäckar och det kan skilja 30 kilo i vikt på dem, konstaterar han.
Ser bara fördelar
Enligt Bengt-Ove Öberg ser kunderna också bara fördelar med försäljning efter energiinnehåll, även om det ibland kan vara svårt att förklara systemet. Det kan också vara skälet till att ved för det mesta fortfarande säljs på volym i Sverige.
– De är vana vid att handla på volym och det tar lång tid att ändra.
Själv tycker han att fler borde gå över till att väga veden.
– Det går alltid att ordna, oavsett hur produktionen ser ut. Att sälja veden på de sätt som jag gör är ett vinn/vinn system för både säljare och köpare och kunden köper inte grisen i säcken.
Källa: Land