I Dalsland och Västra Skaraborg finns unika förutsättningar och lång erfarenhet av att odla och förädla baljväxter i form av grönskördade ärtor. Trender som hälsa och välmående, mer vegetariskt på tallriken och ett ökande intresse för lokalproducerad svensk mat driver på efterfrågan på växtproteiner i Sverige. I ett nytt projekt satsas nu 4,7 miljoner på livsmedelsförädling av åkerbönan. Projektet lägger grunden för ett långsiktigt och lönsamt samarbete inom odling och förädling av grönskördade bönor.
”Toppfrys köper i dagsläget ärtor från cirka 130 odlare i området. En satsning på grönskördade bönor är ett naturligt nästa steg i utvecklingen av Toppfrys. Satsningen kommer involvera fler odlare och bidra till nya arbetstillfällen. Intresset för och efterfrågan på växtproteiner är stort i Sverige”.
Joakim Bratell, VD på Toppfrys
Åkerbönan används främst som djurfoder. Goda möjligheter och stort intresse finns för att använda bönan även som livsmedel. Redan idag ser vi produkter på marknaden innehållande olika typer av bönor: snacks, färdigmat, ”spreads” och pasta. Projektet kommer fylla behovet av mer kunskap om odling och beredning för att kunna garantera kvalitet och leveransprecision inför lansering av nya produkter på marknaden.
”Att arbeta med grönskördade bönor är något nytt och spännande för oss odlare. Då erfarenhet finns från både ärtodling för infrysning och åkerbönor till mogen skörd, finns goda möjligheter att lyckas.”
Björn Roland, styrelseledamot i Västra Sveriges Konservväxtodlarförening
”Inom ramen för projektet kommer vi att under 2020-2022 genomföra sortförsök, odlingsförsök och sensoriska tester av åkerböna. Vi kommer även titta närmare på vilka tekniklösningar som finns på marknaden för skörd, transport, förbehandling och infrysning, samt undersöka vilket intresse och vilka möjligheter det finns för förädling av andrasortering och restprodukter ifrån åkerbönorna.”
Thomas Börjesson, projektledare på Agroväst
Projektet möjliggörs genom finansiering från Landsbygdsprogrammet och Länsstyrelsen Västra Götaland.
I projektet medverkar Agroväst, Columella Innovation, Gröna Klustret Nuntorp, RISE, Toppfrys och Västra Sveriges Konservväxtodlarförening
För mer information kontakta:
Thomas Börjesson, Agroväst
Projektledare
www.dev.agrovast.se/eu-projekt/gronskordade-bonor/