Mässan var indelad i fyra tydliga fokusområden, allt för att göra det så lätt som möjligt för besökare att hitta rätt. Inomgårdsutrustning, Maskiner, Förnödenheter, Rådgivning och Tjänster. Agroväst hade en monter i Future Farming området där vi lyfte fram några av våra pågående projekt.
Under båda dagarna arrangerades det två Gröna Möten om" Att navigera övergången från en generation till nästa." Det var två välbesökta seminarie som hölls i Sparbankens lokaler. Mötena var ett samarrangemang mellan LRF, Sparbanken Lidköping och Agroväst Gröna Möten.
I projektet ROLIS - Robust livsmedelsförsörjning genom samverkan letar 7 kommuner och 7 kunskapsorganisationer lösningar tillsammans. Detta genom praktiska tester med demonstrationsodling, produktutveckling av svinn, framtagande av lokal beredskapsmat samt kunskapsspridning.
Fler och fler ogräs blir resistenta mot herbicider och det blir allt svårare att ta fram nya kemiska bekämpningsmedel. Dessutom har användningen av glyfosat ifrågasatts under en längre tid. Att ta fram olika lösningar för att dra ner på användningen av kemiska ogräsmedel är därför nödvändigt. Ett initiativ är projektet Oper8 där företrädare från 7 länder i Europa delar med sig av olika metoder och resultat
SmartAgri är en innovationshubb som ger stöd till små och medelstora teknikföretag som utvecklar lösningar till lantbruket och som genom digitalisering vill stärka sitt kunderbjudande. Vi stöttar även lantbruket i adoptionen av ny teknik och digitala lösningar genom kunskapsspridning.
Vi erbjuder behovs- och möjlighetsanalyser, idéutveckling, stöd att attrahera finansiering, inkubator, coachning, mötesplatser och nätverksträffar och seminarieserier.
Projektet Green Valleys har genom grön bioraffinering av vall kunnat utvinna ett grönt protein som kan ersätta importerad soja och restprodukterna kan används till bland annat produktion av biogas och biokol eller som råvara till textil- och förpackningsindustrin. En ökad andel vall i växtföljden bidrar dessutom till högre avkastning på efterföljande grödor, ökad biologisk mångfald och ökad kolinlagring i marken samt minskat näringsläckage och lägre behov av bekämpningsmedel och konstgödsel.
I detta samverkansprojekt arbetar vi med livsmedelssäkerhet, spårbarhet och hållbarhet i produktionen av spannmål för barnmat.
Vi arbetar med följande områden:
1) Hitta fält med låg kadmiumhalt genom digital markkartering. 2) Producera spannmålen hållbart genom precisions-gödsling. 3) Undvika fusariumtoxiner genom risk-modellering. 4) Planera inköp och spåra partier.
Vårt projekt utvecklar en lösning som minskar driftkostnader, CO2-utsläpp och beroendet av inköpta bränslen. Lösningen bygger på att nyttja solenergi i kombination med annan energibesparande teknik. Resultatet blir en varmluftsprocess som är tillförlitlig, kostnadseffektiv och fossilfri, och ska kunna ersätta eller komplettera en vanlig oljebrännare som används i en befintlig spannmålstork.
Utöver torr varmluft levererar enheten även kall luft till kylningen av den torkade varan.