Programmets syfte

Nöt- och lammköttsprogrammet ska förbättra lönsamheten i den svenska produktionen. Produktionsstyrning blir allt viktigare inom animalieproduktionen liksom produktkvalitet. Agrovästs nöt- och lammköttsprogram bedrivs i nära samarbete med SLU Skara, där SLUs forskningsstation Götala nöt- och lammköttscentrum spelar en central roll. På Götala har det bedrivits försök inom nötköttsproduktion i snart ett halvt decennium och sedan 2005 finns det även får på forskningsstationen.

Arbetssätt

Nöt- och lammköttsprogrammet ska vara en arena som samlar aktörer med intresse för nöt- och lammkött med utgångspunkt i forskningsverksamheten som bedrivs på Götala och SLU i Skara. Nöt- och lammköttsprogrammet ska vara en plattform för samverkan mellan aktörer som påverkar köttproduktionen och använda olika aktörers kompetenser, vara katalysator och få till stånd aktiviteter som utan samordning inte skulle ha skett.

Långsiktiga effektmål

  • Regionens nöt- och lammköttsproduktion har ökat sin konkurrenskraft
  • Näringens aktörer har fått ökad kunskap om faktorer som påverkar köttkvaliteten hos nötkreatur och lamm
  • Näringens aktörer har fått ökad kunskap om ”Djur som naturvårdare” – hur vi kan uppnå så stor miljönytta som möjligt och samtidigt få en lönsam produktion

Programmets styrgrupp

Dan Waldemarsson, SNP Styrelseledamot, Ordförande
Annelie Carlsson, Länsstyrelsen
Johan Stegard, Lantbrukare
Maria Edman, Fåravelsförbundet
Sofia Kämpe, Agroväst
Lennart Pettersson, Fårproducent (Götalaanknuten)
Elöd Szántó, Gård och Djurhälsan
Katarina Arvidsson Segerkvist, SLU
Mikael Johansson, Lantbrukare, Dikalvsproducent